La imatge promocional de Sebastián Beccacece que ha enviat l'Elx
Sebastián Beccacece en la imatge promocional que ha difós l'Elx per anunciar-ne el fitxatge
Primera Divisió

Sebastián Beccacece, d'apòstol del futbol associatiu a tècnic miracle de l'Elx

El tècnic argentí, de 42 anys i antic ajudant de Sampaoli, és l'elegit pels il·licitans per rellevar Machín. Beccacece ha firmat pel que queda de temporada i la que ve

Jordi Sunyer Capella

Sebastián Beccacece, un dels entrenadors sensació del futbol argentí en la passada dècada, ha esdevingut avui el sisè entrenador (comptant els interíns Mantecón i Gallego) que dirigeix l'Elx aquesta temporada. Christian Bragarnik, el propietari argentí dels il·licitans, dona així al seu compatriota la possibilitat de dirigir un conjunt no sud-americà per primera vegada en la seva carrera. Es dona el cas que Bragarnik és, també, el representant de Beccacece i que ja l'havia volgut contractar després de la destitució de Francisco Rodríguez, però la UEFA va convalidar l'acreditació del tècnic argentí perquè pogués dirigir a Europa.

Beccacece (Rosario, 17 de desembre del 1980), que no va passar de ser un humil lateral dret "amateur" com a futbolista, va iniciar la seva carrera a les banquetes amb només 22 anys, com a ajudant de Jorge Sampaoli, que llavors dirigia l'Sport Boys peruà. La química entre els dos va ser tan immediata i sòlida que van treballar junts durant tretze anys, en equips peruans, xilens i equatorians.

Beccacece (esquerra) i Sampaoli en l'època en què treballaven junts al Perú

El jove tècnic només va decidir començar a volar en solitari en acceptar, el gener del 2016, la banqueta de la Universitat de Xile. Però després d'un pas molt discret per la "U", va captar l'atenció dels seguidors del futbol argentí a partir del novembre del mateix 2016, quan va assumir la banqueta del Defensa y Justicia argentí. Amb un 4-1-4-1 amb laterals molt ofensius, interiors amb molta arribada i un migcampista defensiu que actuava pràcticament com a tercer central en el replegament, Beccacece va aconseguir l'ascens a la màxima categoria del futbol argentí i, la temporada següent, la classificació per a la Copa Sud-americana, la primera participació internacional del modest club de la perifèria de Buenos Aires. L'èxit li va valer tornar al costat de Sampaoli, però en aquest cas com a segon entrenador de l'"albiceleste" i tècnic de la sub-20.

Sebastián Beccacece el dia que va ser presentat com a tècnic de Racing (EFE / Racing Club)

En el seu retorn a Defensa y Justicia (2018-19), va millorar els seus anteriors resultats en classificar l'equip per a la Copa Libertadores. Però quan li va arribar la oportunitat d'entrenar els grans del país (els dos grans d'Avellaneda), no va estar a l'alçada de les expectatives, ni a l'Independiente ni al Racing. Només en el seu últim retorn a Defensa y Justicia va tornar a alçar un títol, la Recopa Sud-americana del 2022. Ara, té un repte gairebé impossible, salvar un equip que es troba a catorze punts de la permanència; però també pot tenir l'opció, la temporada que ve, de prendre un camí semblar a quan va agafar Defensa y Justicia a Segona Divisió.

 

Anar al contingut