Esports

Rússia, castigada amb 4 anys sense prendre part en cap competició internacional

La implicació en dopatge sistemàtic i falsificació de dades implica un sever càstig per a l'esport rus, que no podrà participar en els pròxims Jocs Olímpics ni en les principals competicions esportives internacionals

Josep CochActualitzat

L'Agència Mundial Antidopatge ha decretat aquest dilluns una sanció històrica dins el món de l'esport: sanciona la delegació russa sense poder participar en cap competició internacional per seleccions durant 4 anys. Això implica els pròxims Jocs Olímpics de Tòquio de l'estiu que ve i els Jocs d'Hivern de Pekín del 2022, però també es pot fer extensiu a l'Eurocopa de l'estiu que ve, en què Rússia era un dels països amfitrions, o el Mundial de futbol de Qatar del 2022.

La decisió no és ferma, ja que serà recorreguda al Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAS), però és la que preval fins a nova ordre. Rússia té 21 dies per formalitzar la seva apel·lació. Aquesta nova sanció s'origina després que l'AMA detectés que les dades sol·licitades a l'agència antidopatge russa (Rusada) havien estat manipulades.

Feia tres anys que Rússia havia estat apartada de l'esport internacional després de descobrir-se una pla de dopatge sistemàtic patrocinat pel mateix govern rus. El gener passat, el Comitè de Seguiment de Compliment va rebre noves dades manipulades per part d'un laboratori antidopatge de Moscou, fet que va reconèixer més tard el responsable de l'Agència Russa Antidopatge.

Superar aquest examen era condició imprescindible perquè Rússia tornés a ser admesa com a membre de ple dret dins dels organismes esportius internacionals. Com ja va passar des dels Jocs de Pyeongchang i en la resta de competicions internacionals disputades fins ara, quedaran fora de la sanció només els esportistes que compleixin els requisits, entre els quals hi ha el vistiplau de laboratoris antidopatge aliens a l'Agència Russa, i que no tinguin antecedents per haver donat positiu anteriorment.

La sanció a l'esport rus no ve de nou: als Jocs de Rio, la delegació russa no va desfilar, tot i que centenars d'esportistes d'aquella nacionalitat hi van poder participar sota bandera internacional. Aquesta fórmula també prevaldrà mentre duri la sanció pel que fa als Jocs Olímpics: aquells esportistes russos que demostrin que estan al marge del dopatge sistemàtic podran competir sota bandera olímpica. 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut