Jocs Olímpics

Rio, Tòquio, Chicago i Madrid sabran avui quina és la ciutat escollida per acollir els Jocs Olímpics del 2016

Avui és el dia. El Comitè Olímpic Internacional (COI) decidirà quina serà la seu dels Jocs de l'any 2016. Aquest veredicte l'esperen amb molta expectació les quatre ciutats candidates: Rio de Janeiro, Tòquio, Chicago i Madrid. Els representants de totes quatre ciutats exposaran aquest matí les seves candidatures i després hauran d'esperar la decisió final del COI, que se sabrà a dos quarts de set de la tarda. La primera a exposar el seu projecte ha estat Chicago, amb un representant de luxe, el president dels Estats Units, Barack Obama. A Copenhaguen, Madrid té el suport del president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i dels reis d'Espanya, a més del de molts esportistes. Per tots ells i per la resta d'aspirants, avui serà un dia clau.

Actualitzat
Poques hores abans perquè es decideixi quina ciutat organitzarà els Jocs Olímpics del 2016, avui, les quatre ciutats candidates han estat treballant intensament per intentar que els membres del Comitè Olímpic Internacional (COI) els votin. Madrid 2016 compta amb la presència a Copenhaguen del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i també dels reis d'Espanya, Joan Carles i Sofia. Ahir a la nit, els membres de les quatre candidatures van assistir a una gala a l'òpera de Copenhaguen abans de l'última exposició de cada una d'elles davant del COI.

Encapçalada pel president dels Estats Units, Barack Obama, la candidatura de Chicago ha estat la primera a explicar el seu projecte davant dels membres del Comitè Olímpic Internacional, que avui, a Copenhaguen, hauran d'escollir la ciutat que acollirà els Jocs Olímpics del 2016. Els representants de la ciutat nord-americana han defensat les virtuts de Chicago com a seu olímpica. L'hospitalitat de la ciutat més poblada de l'estat d'Illinois ha estat un dels aspectes que més han destacat els ponents, entre els quals hi ha hagut l'alcalde de la ciutat, atletes olímpics i paralímpics i, evidentment, el matrimoni Obama. En la seva intervenció, el president nord-americà ha reivindicat la diversitat racial, cultural i religiosa del seu país com a grans arguments per defensar la candidatura de Chicago.

La segona candidatura a exposar el seu projecte ha estat la de Tòquio. Els representats de la ciutat nipona han apostat per la combinació de joventut i esport. També hi ha donat el seu suport el primer ministre japonès Yukio Hatoyama, que ha donat especial rellevància en la seguretat financera i en el respecte al medi ambient del projecte de Tòquio 2016. Ara bé, la proximitat dels Jocs de Pequín, que es van celebrar l'any passat, i el poc suport social són els principals punts fluixos de la candidatura japonesa.

La tercera de les candidates és Rio de Janeiro, que aspira a aconseguir organitzar els primers Jocs que se celebrin a Sud-amèrica. La candidatura brasilera ha comptat amb una representació de personalitats com Joao Havelange, expresident de la FIFA; el mític exfutbolista Pelé i també la màxima representació de l'estat, el president Lula da Silva. Tant ell com la resta de ponents han defensat que el projecte de Rio 2016 ja disposa de la majoria d'infraestructures construïdes i que la seva economia, en ple creixement, és un símptoma d'estabilitat.

Madrid serà l'última de els quatre ciutats candidates que presentarà el seu projecte. A la tarda, cap a dos quarts de set, es farà l'anunci de la candidatura guanyadora en una cerimònia presentada pel plusmarquista mundial de triple salt, el britànic Jonathan Edwards. Per cert, dos membres del COI no han pogut assistir a Copenhaguen, un fet que reduirà a 95 els vots que s'emetin en la primera ronda per escollir la seu definitiva. Els absents són el finlandès Saku Koivu i el guineà Alpha Ibrahim Diallo. Madrid confia a superar les seves principals rivals, mentre que Tòquio és la que sembla tenir menys opcions.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut