cas negreira

Quines sancions pot tenir el cas Negreira per al Barça: multa, dissolució, exclusió a la Champions...

Repassem, un per un, els interrogants a què s'enfronten el club i els denunciats amb un advocat especialista en dret esportiu

Redacció Esport3Actualitzat

A quines sancions s'exposa el Barça pel cas Negreira? És el gran interrogant mentre la Fiscalia perfila la denúncia contra el Barça, els expresidents Bartomeu i Rosell o els que van ser executius amb el primer, Grau i Soler, pels pagaments fets durant 17 anys al vicepresident de l'òrgan dels àrbitres Enríquez Negreira, també denunciat.

L'advocat especialista en dret esportiu Cristian Zarroca Blanco desgrana a TV3 les possibles conseqüències que pot rebre tant el club com els imputats si se'ls declara culpables dels delictes de corrupció entre particulars en l'àmbit de l'esport (Barça) i el d'administració deslleial (dirigents). Repassem, una per una, les diferents preocupacions que pot tenir un aficionat blaugrana:

Sancions esportives

El Barça pot baixar a Segona Divisió pel cas Negreira?

No. El descens de categoria, l'expulsió d'una competició o la retirada de punts són sancions esportives i, en aquest cas, la possible infracció comesa pel club estaria prescrita. D'acord amb la normativa vigent, les infraccions greus prescriuen al cap de 3 anys, i segons les informacions publicades, els fets s'haurien produït fins al 2018. Des del 2021, doncs, està prescrit.

El Barça pot rebre una sanció per no jugar la Champions?

Aquesta pot ser la conseqüència esportiva amb més risc de produir-se. El reglament de la Champions de la UEFA té un article que detalla els requisits esportius als clubs, entre els quals, a banda dels mèrits esportius com quedar entre els quatre primers, també exigeix complir normes ètiques: no haver participat en la compra de partits o establir acords per determinar no esportivament el resultat d'un partit. En aquest cas, a més, la UEFA deixa clar que no necessita una sentència judicial o una resolució per aplicar l'article.

Quant de temps el Barça podria quedar-se sense Champions?

Una sola temporada. Si la UEFA considera que la conducta del club atempta contra la imatge de la competició, pot no utilitzar el dret d'admissió i vetar la participació del Barça per a una sola temporada. La UEFA ja podria actuar en aquesta direcció el pròxim curs.

El Barça podria presentar recurs per l'exclusió a la Champions?

Sí. El Barça podria recórrer a les instàncies esportives, començant pel TAS, on podria demanar una cautelar al·legant que no hi ha cap sentència.

Què hauria de fer el Barça per defensar-se?

De moment, només hi ha l'afirmació de la Fiscalia de l'"acord verbal confidencial" per influir en l'assignació d'àrbitres, però no sembla que hi hagi cap prova que li doni suport. Sorprèn una afirmació així, sense escoltes telefòniques, ni correus, ni documents, ni testimonis... El procediment de defensa del Barça s'haurà de centrar en l'absència de proves. Potser apareixen proves quan s'obrin les investigacions.

D'altra banda, la Fiscalia també posa l'èmfasi en la incapacitat del Barça per demostrar l'existència de factures per demostrar els serveis d'assessorament.

Sancions al Barça com a persona jurídica i als dirigents

Quines sancions pot rebre el Barça com a persona jurídica?

En cas que es provés l'existència del delicte, les sancions podrien anar de la multa econòmica a, com a cas extrem que acostuma a anar relacionat amb la reincidència, la dissolució de l'entitat. Davant aquesta possibilitat, l'advocat Zarroca assegura que no passarà. A més, tenir un sistema de Compliance com té el FC Barcelona que vetlla perquè no es cometin aquests delictes, el delicte s'atenua.

Quines conseqüències pot tenir el cas Negreira per a les persones físiques imputades?

Poden entrar a la presó //la pena pot anar dels 6 mesos als 4-5 anys-- i multes econòmiques.

El "cas Osasuna" o el "Moggigate" de la Juventus --jutjat quan encara no havia prescrit-- són alguns dels precedents que venen al cap de Cristian Zarroca i que poden servir de referència judicial d'un cas sense jurisprudència.

Tots els detalls de les possibles sancions:

L'advocat especialista en dret esportiu Cristian Zarroca Blanco explica a TV3 les sancions que pot rebre el Barça pel cas Negreira:

 

ARXIVAT A:
CAS NEGREIRA
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut