Futbol

Què implica la investigació de la UEFA al Barça?

Les sis claus de la investigació que té en marxa el màxim organisme del futbol europeu sota el punt de vista de Cristian Zarroca, advocat especialista en dret esportiu

Redacció Esport3Actualitzat

El Barça ja està expedientat?

No. La UEFA ha iniciat una investigació, però això no vol dir que hagi d'acabar en expedient o en sanció. És raonable que s'obri aquesta investigació, perquè s'ha d'aclarir aquesta relació comercial entre el Barça i un antic vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres, però no necessàriament ha de suposar una sanció.


La RFEF podia facilitar a la UEFA informació que formi part del sumari del cas?

La documentació del sumari està reservada a les parts. Un cop la RFEF s'hi ha personat, pot accedir a aquesta informació, però està reservada a la part i no es pot fer pública. Si ho fes, la RFEF s'exposaria a una multa per part del jutge. La RFEF pot demanar permís al jutge i aquest ho pot acordar, però no crec que sigui el cas.

La UEFA parla de càstig per vincles "directes o indirectes" amb la manipulació de resultats. Aquest "indirecte" és per on el Barça pot ser sancionat?

Sí, però també en el matís de la normativa UEFA que indica que, per decidir una sanció, pot fixar-se en una resolució o una sentència d'un tribunal espanyol o no. La UEFA pot prendre la decisió sense cap resolució prèvia, amb molta màniga ampla. Però, en la meva opinió, per a la UEFA no seria recomanable actuar d'aquesta manera, perquè el Barça tindria molts arguments a favor per recórrer la sanció al Tribunal d'Arbitratge de l'Esport.


Pot el Barça recórrer més enllà de la mateixa UEFA i del TAS?

Els laudes del TAS es poden recórrer al Tribunal Federal de Suïssa, però aquests recursos gairebé mai prosperen perquè es tracta de qüestions més de procediment que de fons. Per tant, a la pràctica, l'últim recurs del Barça seria el TAS.


On radica la complexitat d'aquest cas?

Afecta diferents vessants del dret: per una banda, hi ha una part penal, però, per l'altra, hi ha una part esportiva que ara abasta tant la Federació Espanyola com la UEFA. El sumari és molt ampli, hi ha molta documentació i, quan hi ha un club de la dimensió del Barça vinculat amb una presumpta relació comercial amb un exàrbitre fa que sigui molt complex d'analitzar.


Quins terminis de resolució tindrà el cas?

En l'esport, es busquen resolucions ràpides, però això no serà ràpid. La UEFA intentarà resoldre-ho abans de l'inici de la pròxima Champions, és a dir, aquest estiu, al marge de si decideix sancionar el Barça o no, però, en l'aspecte penal, serà una investigació i una instrucció llarga, que, com a mínim, durarà un any, però es pot allargar encara més.

ARXIVAT A:
CAS NEGREIRA
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut