Xavi Hernández ja transmetia la importància de l'"home lliure" des de la seva primera experiència qatariana
Xavi Hernández ja transmetia la importància de l'"home lliure" des de la seva primera experiència qatariana
Barça

Què és l'"home lliure" de Xavi i a qui encomana aquesta funció?

Un dels conceptes futbolístics en què posa més èmfasi l'entrenador blaugrana comença a donar resultats

Guim Fortuny GimbertActualitzat

Són bastants els entrenadors que verbalitzen la seva proposta futbolística amb comptagotes, tècnics que prefereixen refugiar-se en tòpics i llocs comuns per evitar donar pistes al rival. Xavi Hernández no pertany a aquesta classe de místers. L'aposta del de Terrassa per la possessió de la pilota i el futbol de posició és tan desacomplexada i coneguda des de l'etapa de jugador que a cada roda de premsa explica, sovint de forma didàctica, alguns dels fonaments futbolístics pels quals la considera irrenunciable.

Conceptes com "pressió alta", "tercer home" o "extrems oberts" són cartes que no amaga. Ahir, després de la brillant classificació per a vuitens de l'Europa League a Nàpols va imputar part del mèrit de l'equip a les millores que han experimentat en una altra d'aquestes misterioses figures tàctiques: l'"home lliure", clau per explicar el domini dels últims partits.

Què és l'"home lliure"?

El concepte fa referència a la recerca de la superioritat posicional. Si el futbol el juguen onze contra onze, però el porter rival no surt de la seva àrea, l'equip que té la possessió de la pilota disposarà d'un jugador sense oposició. Trobar aquest home lliure és l'objectiu del joc de posició i la missió que explica que tècnics com Pep Guardiola hagin insistit sempre en el joc de peus del porter com a desllorigador de la construcció de les jugades.

D'aquesta manera, l'"home lliure" és el que queda sense marca estant a prop del joc i que passa a ser realment perillós quan es troba en aquella zona de ningú entre els migcampistes i la defensa rival. Aquell territori que Messi ha explotat tan bé al llarg de la seva carrera i on connectar amb un crac amb talent per encarar els metres finals és letal.

Aquest pot ser el millor exemple, però a falta del crac argentí, Xavi ha encomanat aquesta funció als migcampistes ofensius de l'equip, especialment a un recuperat Frenkie De Jong. A Nàpols, el neerlandès va aprofitar els avantatges de l'espai lliure per marcar el millor gol que se li recorda de blaugrana.

El mateix Xavi explicava l'"home lliure" amb tot luxe de detalls en aquest vídeo enregistrat mentre entrenava l'Al-Sadd de Qatar:

Anar al contingut