tenis

Què els passa a alguns tenistes? El cop de raqueta de Begu, l'enèsima rebequeria que queda impune

S'acumulen les protestes i desaires a les pistes dels tornejos més seguits del circuit, com Roland Garros, que ja ha viscut dos moments poc modèlics

Redacció Esport3Actualitzat

El malcarat John McEnroe segueix creant escola 30 anys després de la seva retirada. Sempre hi ha hagut professionals de la raqueta que exterioritzen la seva frustració enmig d'un partit, però en els darrers mesos s'acumulen les protestes a les pistes dels tornejos més seguits del circuit, com Roland Garros, que en la primera setmana ja ha viscut dos moments poc modèlics. Una cosa és tensió, i una altra, mala educació.

Els menys dolents dels casos són rebequeries, però els més preocupants són els desaires de menyspreu cap a uns jutges de cadira que actuen amb la impotència de qui no disposa d'eines efectives per canalitzar aquests comportaments.

L'últim cas el va protagonitzar la romanesa Irina Camelia Begu, 63 del món, que en el seu partit amb Ekaterina Alexandrova va llançar la raqueta amb tanta fúria que va rebotar a terra i gairebé arriba a tocar un nen. Va quedar ben espantat mentre la tenista es mirava l'escena amb fredor. Com mostren les imatges, el supervisor del torneig va demanar explicacions a la jugadora, que es va excusar dient que l'acció havia estat fortuïta. Només rep una advertència.

Dos dies abans, el primer exemple de la setmana a París va ser d'Andrey Rublev, el 7 del rànquing. El rus va picar la pilota amb força contra les neveres d'aigua i aquesta va passar molt a prop d'un encarregat de la pista.

El dubte que té el públic és per què no es reproven més sovint aquestes conductes ni es desqualifiquen els autors. Djokovic va haver de fer les maletes de l'Open USA el 2020 per una pilotada, però és l'excepció que confirma la regla.

El funcionament dels "warnings"

Sobre el paper, el codi disciplinari indica que l'impacte de qualsevol element relacionat amb el partit (pilotes o raquetes) pot implicar la desqualificació automàtica del tenista. A més, els jutges de cadira compten amb els "warnings" o advertències. El primer avís només representa una mena de "targeta groga". Si el segon es produeix al mateix set suposarà la pèrdua d'un punt, mentre que no serà fins al tercer que podrien expulsar el jugador. A la pràctica, poques vegades s'exclou ningú. 

Potser per això, a Acapulco. Zverev va colpejar amb la raqueta repetidament la cadira de l'àrbitre, o Medvédev no en va tenir prou amb encarar-se amb el jutge i també va tenir males paraules per al públic de l'Obert d'Austràlia o Kyrgios, directament, ha quedat etiquetat com un "bad boy".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut