Submarinisme

Primera immersió al Manuel, un vaixell enfonsat el 1936

Un grup de bussejadors ha explorat el Manuel, un vaixell que va ser enfonsat a canonades l'11 de novembre del 1936 pel Canarias, un creuer del bàndol franquista

Redacció Esport3Actualitzat

No sempre ha estat tan plàcid navegar pel golf de Roses. Durant la Guerra Civil va ser un camp de batalla on van es van enfonsar nombrosos vaixells. Un d'ells va ser el Manuel, un mercant que feia la ruta entre Marsella i Alacant i que va ser enfonsat a canonades pel Canarias, un creuer del bàndol franquista. 

El Manuel i 23 dels seus mariners van ser engolits pel Mediterrani l'11 de novembre de 1936 i, des d'aleshores, ningú havia tornat a veure el vaixell. 86 anys després, per primera vegada, un grup de bussejadors n'ha explorat el derelicte. Són submarinistes experts, amb l'experiència suficient per baixar a 98 metres de profunditat. Aquí, la pressió és 10 vegades superior a la que hi ha a la superfície, i s'hi ha de baixar respirant unes mescles de gasos molt concretes.

Ho fan utilitzant recicladors, aparells de respiració que reutilitzen l'oxigen expirat i el barregen amb heli i nitrogen en la proporció òptima per a cada profunditat. Això, però, no evita les llargues descompressions. Aquesta va durar 4 hores de les quals, 30 minuts van ser d'exploració del Manuel i la resta, 3 hores i mitja, van ser de descompressió.

El Manuel descansa dret, talment com si navegués sobre el fons marí. En gairebé 9 dècades ha estat colonitzat per infinits organismes adaptats a viure en aquest ambient de foscor absoluta i amb una aigua a 12 graus de temperatura. Els pescadors de Roses coneixen perfectament aquest ganxo. Després de perdre-hi alguna vegada les seves xarxes, han après a esquivar-lo.

Tecnologia al servei del busseig i de la història. El Canarias va enfonsar el Manuel argumentant que transportava armes per al bàndol republicà. Els submarinistes que hi ha baixat van entrar a les bodegues i, d'armes, no en van trobar cap ni una.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut