Ciclisme

Mosquera guanya l'etapa a La Bola del Mundo però no pot prendre-li la Vuelta a Nibali

Vincenzo Nibali es proclamarà demà diumenge campió de la Vuelta 2010. I ho farà amb tota justícia després d'una etapa d'aquelles que fan afició al ciclisme. L'ascens a Navacerrada amb rematada final amb la pujada a La Bola del Mundo havia de ser tota una final i no ha defraudat. Mosquera, segon en la general a 50 segons de l'italià, ha atacat a 4 quilòmetres de meta. Nibali ha cedit terreny però en una escalada agònica per a tots dos, en la qual Mosquera ha arribat a tenir 18 segons, l'italià ha acabat enllaçant amb el ciclista de Xacobeo, que s'ha imposat en l'etapa però que no li ha pogut prendre el mallot vermell a Nibali.

Actualitzat
L'etapa (San Martín de Valdeiglesias-Bola del Mundo 172,1 km) s'ha iniciat amb una gran escapada, amb 18 homes, en el quilòmetre 15. La fuga ha arribat a tenir fins a 4 minuts respecte al gran grup. Però l'Alto de León i Navacerrada han anat dividint l'escapada. Rubén Plaza i Johann Tschopp s'han quedat encapçalant la cursa en solitari després del primer ascens del dia a Navacerrada. Però en la baixada, els homes que s'havien quedat despenjats en l'ascens han atrapat els dos homes que rodaven destacats. De nou la cursa passava a ser liderada per 19 fugats agrupats i que es donaven relleus. Ara, però, el gran grup amb els principals favorits era només a un minut i mig. El gran grup tirava perquè una fuga amb tanta gent, i de tanta qualitat, podria tenir èxit, ja que només faltaven 20 quilòmetres per a la meta.

La Bola del Mundo  

Tot estava llest per a la gran ascensció a Navacerrada amb l'èpica culminació dels tres quilòmetres del tram anomenat La Bola del Mundo, un camí de serveis que dóna accés al telecadira i a les antenes de comunicacions situades al cim de Navacerrada. Més que una carretera, La Bola del Mundo és un camí asfaltat desigualment amb capes de formigó. Tot un martiri amb un desnivell mitjà del 12% i amb rampes de fins al 22%. Aquí es decidia la Vuelta 2010.

En el primer tram el grup capdavanter s'ha disgregat. Encapçalant la cursa s'han quedat 6 homes –Gusev, Cuesta, Plaza, Toribio, Cheula i Kadri- que administraven amb penes i treballs una renda que ja només era d'un minut perquè els homes del Xacobeo tiraven del gran grup per neutralitzar la fuga. A 9 quilòmetres per a la meta, ha passat el que era inevitable. El gran grup ha caçat els fugats. Quedava el tram més dur d'ascens a Navacerrada més el remat a La Bola del Mundo i l'etapa tornava a començar.

L'atac que tothom esperava ha arribat a falta de 4 quilòmetres. Primer ha tirat Frank Schleck i després Ezequiel Mosquera, però Nibali ha aguantat l'escomesa. Però el segon de la general ho ha tornat a intentar. Nibali li ha seguit la roda fins a l'inici de La Bola del Mundo, però Mosquera anava amb millor ritme i ha marxat de l'italià. En el primer quilòmetre de l'ascenció sobre el formigó, el gallec tenia 18 segons d'avantatge. Nibali lluitava i lluitava i, després d'una ascensió agònica, ha aconseguit atrapar el ciclista del Xacobeo a falta de només 200 metres de meta. Però tots dos tenien les forces justes i Mosquera s'ha acabat imposant. El gallec, que li ha retallat 8 segons per les bonificacions, ha guanyat la batalla però la guerra se l'emporta merescudament Vincenzo Nibali, que diumenge es proclamarà a Madrid campió d'una Vuelta 2010 espectacular i que ha tingut tots els ingredients que fan afició al ciclisme.

Anar al contingut