(Twitter)
Futbol

Mor una jove iraniana que es va immolar després de ser detinguda per entrar en un estadi de futbol

Beatriz GarciaActualitzat

La jove iraniana Sahar Jodayari ha mort per les cremads que va patir després d'immolar-se quan va saber que podria ser condemnada a sis mesos de presó per intentar entrar en un estadi de futbol disfressada d'home el passat mes de març per veure jugar el seu equip. Les dones no poden entrar als estadis a l'Iran per veure jugar homes des del triomf de la Revolució Islàmica de 1979.

La mort de la jove ha generat aquest dimarts una gran commoció i una onada de crítiques a les xarxes socials, on es demana a la FIFA que pressioni el govern de Teheran perquè permeti a les dones poder anar als estadis. També s'ha demanat eliminar l'Iran de les competicions internacionals.

Jodayarí, de 29 anys, coneguda com la "noia blava" pels colors del seu equip, l'Esteghlal, va estar dos dies a la presó de Gharchak i va ser lliberada a l'espera del judici. Quan va saber  que podia anar a la presó, es va calar foc. Tenia cremades gairebé el 90% del  cos i va morir ahir a l'hospital de Teheran. L'Esteghlal ha lamentat la mort de la jove i ha donat el condol a la seva família.

Arran de les pressions de la FIFA, les autoritats iranianes han anunciat que les dones podran anar a l'estadi Azadí el proper 10 d'octubre per veure el partit entre les seleccions de l'Iran i Cambodja, de les eliminatòries de la Copa del Món de 2022.

Des de fa uns anys s'ha permès en alguns partits la presència reduïda de noies, però sempre amb invitació i en contra dels sectors més conservadors. 

 

Anar al contingut