Futbol

Mor Pelé, la llegenda que va canviar la història del futbol

Edson Arantes do Nascimento, màxim golejador de la història, va ser l'únic futbolista que va guanyar el Mundial tres vegades, i també el més jove que ho va aconseguir, als 17 anys

Redacció Esport3Actualitzat

Després de molts dies en cures pal·liatives, Pelé ha mort finalment aquest dijous a l'edat de 82 anys a l'hospital Albert Einstein de Sao Paulo, víctima d'un càncer de colon. 

El compte de Twitter de Pelé ha confirmat la notícia amb un tuit de comiat. "La inspiració i l'amor van marcar el viatge del rei Pelé, que avui ha mort pacíficament. Amor, amor i amor, per sempre", deia el missatge. 

En els últims mesos diferents intervencions, a les cames i al genoll, l'hi van causar a Edson Arantes do Nascimento alguns problemes de mobilitat, però no hi havia res que li fes perdre el somriure encomanadís a un jugador que va deixar el seu segell en la història dels Mundials de futbol.

L'únic en guanyar tres Mundials

Un Mundial, especialment, va marcar la seva vida. El que el Brasil va perdre a l'estadi de Maracanà amb l'Uruguai contra tot pronòstic. Pelé només tenia 10 anys, però el va impactar, sobretot, veure com plorava el seu pare. I per això, aquell dia, el 16 de juliol del 1950 li va fer una promesa al seu pare:

"No plori, pare. Un dia guanyaré la Copa per a vostè."

Per complir la promesa que li va fer al seu pare, Pelé es va haver d'esperar fins al Mundial de Suècia, el 1958. Amb només 17 anys, va portar el Brasil a guanyar la final contra els amfitrions per 5 a 2, i ell va fer un hat-trick.

Pelé al Mundial 1958, que va jugar amb 17 anys
Pelé al Mundial del 1958, que va jugar amb 17 anys

Dos anys abans, quan encara no havia fet els 16 anys, havia fitxat pel Santos. Tot i la seva joventut va impressionar a tothom amb la seva fortalesa, la seva tècnica i el seu bon xut amb les dues cames, cosa que li permetia fer gols impossibles.

El Mundial del 1962, a Xile, el va viure des de la banqueta, lesionat, però el Brasil va tornar a guanyar-lo. Igual que el del 1970 a Mèxic.

Per a la història quedarà el seu gol 1.000 amb el Santos; en total, a la seva carrera, en va fer 1.284.

El Brasil li va dedicar un homenatge multitudinari quan, a l'any 1971, va jugar el seu últim partit amb la "canarinha". Però el gran 10 màgic no va acabar de fer la seva última volta vestit de groc, ja que el 1975 va fitxar pel Cosmos de Nova York. El 1977 es va retirar del futbol a Nova Jersei.

pele
El somriure de Pelé, l'últim heroi del futbol clàssic

Una vegada retirat, la seva espontaneïtat davant la càmera i els seus immensos dots d'interpretació --sobretot amb la pilota--, van acabar convertint Pelé en actor de cinema. El director nord-americà John Huston el recupera per ser el gran crac de la pel·lícula "Evasió o victòria". Amb els seus gols impossibles, gols que fan aixecar de la cadira, fins i tot, els seus rivals. Gols de pel·lícula d'una vida dedicada al futbol que ell defineix així:

"El futbol és un espectacle de circ i de dansa, però, per sobre de tot, el futbol és passió."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut