Jocs olímpics

Mireia Belmonte, l'esportista catalana més condecorada en els Jocs Olímpics

La nedadora badalonina accedeix al club de les quatre medalles olímpiques amb Andrea Fuentes i Arantxa Sánchez-Vicario, que no van poder fer-se amb l'or

Eloi SansaActualitzat

Amb el seu or en els 200 metres papallona, Mireia Belmonte ja ha accedit al selecte club d'esportistes amb 4 medalles olímpiques. Un club que fins ara només havia admès dues altres esportistes catalanes, la tenista Arantxa Sánchez Vicario i la nedadora de sincronitzada Andrea Fuentes. Cap de les dues, però, havia guanyat l'or.

Andrea Fuentes es va haver de conformar amb un diploma olímpic en la seva participació olímpica, a Atenes-2004, on l'equip espanyol va ser quart en la prova per equips. Va ser a Pequín-2008 on l'equip va fer el salt qualitatiu, i es va penjar la medalla de plata, un metall que també van aconseguir Andrea Fuentes i Gemma Mengual en el duo. El duo de Londres-2012 també va obtenir la medalla platejada, però en aquesta ocasió la tarragonina feia parella amb Ona Carbonell un cop Mengual s'havia retirat. En la competició per equips, Espanya va baixar un esglaó i es va penjar la medalla de bronze.    

Arantxa va estar prop de l'or tant en els Jocs de Barcelona-92 com a Atlanta-96, coincidint amb la seva millor etapa en el circuit tenístic. Però al final es va conformar amb un bronze als Jocs de casa en individual després de perdre en les semifinals amb Jennifer Capriati i una plata en dobles, fent parella amb Conchita Martínez. Quatre anys després, la mateixa parella es va penjar el bronze i Arantxa va arribar a la final en el torneig individual, però va caure davant Lindsay Davenport.

El segon or de la natació espanyola

En el medaller espanyol, Mireia Belmonte se situa segona tot just darrere David Cal, que no participa en els jocs de Rio i amb 33 anys ja ha donat per acabada la seva carrera olímpica. El palista gallec té al seu palmarès cinc medalles olímpiques, un or i quatre plates.

L'or aconseguit per Mireia Belmonte és a més el segon que obté la natació espanyola en tota la seva història olímpica després del de Martín López Zubero en els 200 esquena masculins a Barcelona-92. Però per entendre la dimensió de Mireia en la natació estatal hi ha una dada contundent: ella ha guanyat tantes medalles (4) com la resta dels nedadors estatals en la història dels Jocs Olímpics.

Finalment, Mireia és la segona badalonina a aconseguir un or olímpic. Abans que ella el va obtenir Antoni Pinilla, integrant de la selecció espanyola de futbol campiona a Barcelona-92.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut