Hirving Lozano celebrant el gol (REUTERS)

Mèxic triomfa davant l'Alemanya campiona (0-1)

Sorpresa al Mundial. L'actual campiona del món, Alemanya, ha caigut en el primer partit del grup F davant de Mèxic, que, sobretot a la primera part, ha passat per sobre del rival.

Xavi TorresActualitzat

Els primers 45 minuts han estat de clar color mexicà. El tècnic, Juan Carlos Osorio, ha preparat un trivot al mig camp amb Herrera, Guardado i Layún, darrera de dues bandes molt ràpides i profundes, Vela i Lozano, i una única referència, el 'Chicharito' Hernández. Una organització d'atac que ha despullat l'actual campió del món, Alemanya, que només ha esgarrapat als 3 minuts amb un xut creuat de Werner i en una falta directe de Kroos (38') que ha anat al travesser de la porteria mexicana. La resta, xuts innocents des de la llarga distància de Hummels (6'),  Werner (20') i Kroos (22'). Els mexicans, en canvi, han fet mal cada vegada que han pogut córrer. Amb les idees molt clares han buscat permanentment l'esquena dels centrals, Boateng i Hummels, lents i desarmats a camp obert. Al primer minut ja ha avisat Lozano; als 17, Hernández, que ha estat molt lent en una acció clara; als 26, el sevillista Layún ha xutat per sobre el travesser de la porteria de Neuer en una altra contra portada per Lozano i, finalment, ell mateix ha marcat l'1 a 0 en l'enèsim contraatac. Excel·lent Hernández en l'inici de la jugada i millor finalització d'Hirving Lozano que, després de retallar Kimmich, ha batut Neuer pel pal curt. El davanter del PSV Eindhoven holandès, de 22 anys, ha demostrat avui ser una de les perles del futur.

A la segona part, Alemanya ha tancat Mèxic al seu camp. De seguida, Joachim Low ha canviat el dibuix sacrificant un migcampista, Khedira, i introduint un atacant, Reus, per tancar un 1-4-1-4-1 amb un equip ple de mitges puntes –Özil, Draxler, Muller i el mateix Reus- per darrera de Werner. Els alemanys s'han fet un tip de xutar: Plattenhardt (47'), Kimmich (52'), una xilena del mateix Kimmich (64'), Draxler (66'), Werner (67'),  Reus (71') i Kroos (75' i 83'). No hi ha hagut manera. Per jugar els últims minuts, Alemanya ha comptat amb el tanc Mario Gómez per mirar de caçar alguna pilota aèria i el talentós Brandt, però tampoc el pla B li ha sortit bé. Els mexicans, molt cansats, han lligat un parell de contres finalitzades per Layún (77' i 81') i han acabat demanant l'hora. Primera gran sorpresa del Mundial. Cal destacar que el mexicà Rafa Márquez, exjugador del Barcelona, ha jugat als 39 anys el seu cinquè Mundial igualant el seu compatriota Antonio Carbajal i l'alemany Lotthar Matthaus.