Bartomeu i Messi oficialitzen l'última renovació del crac, l'estiu del 2017
Bartomeu i Messi oficialitzen l'última renovació del crac, l'estiu del 2017
barça

Messi i Bartomeu: la covid, l'oposició a Lautaro i altres causes del distanciament

Les diferències entre l'astre argentí i la presidència arriben amb les retallades salarials amb motiu de la pandèmia

Lluís CanutActualitzat

Aquell boig estiu del 2020, quan se situen les filtracions d'El Mundo, Messi no tornaria a allargar el seu vincle amb el Barça. En els set anys de presidència de Bartomeu, l'argentí va renovar tres vegades el contracte amb el Barça. La primera va ser el 2014, just després de perdre's la Lliga contra l'Atlètic de Madrid i de viatjar cap al Mundial del Brasil. L'estiu del 2017, el dia abans del casament amb Antonella Rocuzzo, es va comprometre per seguir de blaugrana tres temporades més, més una quarta d'opcional, amb una clàusula de sortida de 400 milions d'euros.

Poc després hi ha la inesperada marxa de Neymar al PSG, després d'abonar-se una clàusula de 220 milions. A les oficines del club s'entra en pànic pensant que els 400 milions d'indemnització poden quedar curts i es puja fins als 700, amb un augment considerable dels seus ingressos anuals. De la signatura d'aquesta renovació és de l'única que hi ha imatges, perquè es va poder fer presencialment amb Leo a Barcelona.

Esclata la pandèmia i comencen les diferències

Les diferències entre l'astre argentí i la presidència arriben sobretot en les retallades salarials amb motiu de la pandèmia de la covid. Messi va advertir Bartomeu que no se li podia rebaixar el contracte ni a ell ni a Suárez, però, finalment, ho va haver d'acceptar, perquè així ho autoritzava la llei. A ell i a tota la resta d'esportistes professionals del club se'ls restava a fons perdut un 12% del sou.

Al mateix temps, Leo va veure amb bons ulls que se'ls restés un 1% del sou, més un altre 1% per part del club, per compensar les retallades que tenien els empleats de l'entitat afectats per un ERTO.

Del que Messi no en vol sentir a parlar d'un posterior diferiment d'un altre 20%. Fins i tot quan la qüestió es va plantejar de forma col·lectiva al vestidor, el 10 del Barça va retreure a Bartomeu que aquesta rebaixa la feien per poder fitxar Lautaro, una amenaça per al seu company més proper, Luis Suárez.

Les pèrdues per la covid precipiten quatre polèmiques renovacions

Mentre altres capitans com Sergi Roberto i Busquets també s'oposaven al diferiment, el denostat Jordi Alba va fer costat a la directiva. Alhora que Lenglet, Ter Stegen i Frenkie De Jong negociaven unilateralment un diferiment a canvi d'una ampliació contractual per dos anys més. A aquest acord s'hi va sumar Gerard Piqué, amb la condició de rebaixar la clàusula en l'última temporada de contracte, la 2023-24, del 50 al 30% de partits jugats per veure's renovat automàticament. El mes passat, el Barça va reconèixer veure indicis de criminalitat en aquestes quatre renovacions que Bartomeu va firmar abans de dimitir.

Això va indignar bona part de la plantilla i en una de les pissarres del vestidor es va denunciar l'existència d'un Judes.

ARXIVAT A:
MessiJosep Maria Bartomeu
Anar al contingut