Un estudi analitza la incidència de la covid en els futbolistes que han estat contagiats
Un estudi analitza la incidència de la covid en els futbolistes que han estat contagiats
covid i futbol

Menys minuts disputats i menys intervenció en el joc: els efectes de la covid en futbolistes d'elit

Una recerca analitza el rendiment de desenes de jugadors un cop han passat el coronavirus i posa dades a la seva incidència negativa

Redacció Esport3Actualitzat

"Vaig passar un mes força dolent. Al primer partit contra el Getafe em costava fer de tot, córrer, em feia mal el cap, em trobava calent... Vaig tenir tots els símptomes possibles. Vaig perdre el gust i l'olfacte...". Així explicava aquesta tardor el futbolista del Sevilla Suso les seqüeles que li havia deixat el virus durant les primeres setmanes de tornada a la feina. Un testimoni semblant al del davanter de la Juventus Paulo Dybala, que va confessar "ofegar-se després de fer cinc minuts d'exercici".

Durant els primers mesos de pandèmia, l'aturada de les competicions va dificultar l'estudi dels efectes del coronavirus entre els futbolistes d'elit. Per definició, els futbolistes son joves i fan esport habitualment, així doncs representen l'antítesi dels col·lectius més de risc. No obstant, aprofitant la perspectiva que donen dos anys de covid, un grup internacional de científics han realitzat una recerca basada en el rendiment d'un total de 257 positius de jugadors de dues de les principals lligues d'Europa, la Bundesliga i el Calcio.

L'edició d'aquesta setmana de "The Economist" es fa ressò de les conclusions. La principal és que després de la infecció, els efectes de la covid-19 perduren durant mesos. Els jugadors veuen debilitat el seu estat de forma i això es tradueix en problemes de rendiment concrets.

Menys participació i de menys qualitat

El nombre de minuts jugats del esportistes analitzats va caure un 9% respecte als que disputaven abans del contagi. La participació va minvant durant els dos mesos i mig posteriors al positiu i no comença a recuperar-se fins aleshores. Fins a 75 dies després la corba no comença a pujar, però en pocs casos es torna a assolir el nivell de participació previ al contagi.

En temps del "big data", els investigadors, vinculats a les universitats Heinrich Heine, a Düsseldorf (Alemanya), i Reading (Anglaterra), també s'han fixat en l'afectació de la covid en aspectes concrets del joc. I han trobat que cinc mesos després de la infecció, els jugadors encara registren 4 passades menys en relació amb la mitjana d'un futbolista, que ronda les 45 passades per partit. Segons aquesta estadística, els jugadors analitzats rarament recuperen els nivells de protagonisme que tenien abans de la pandèmia.

Sorprenen les poques manifestacions d'entrenadors justificant el rendiment dels seus futbolistes a partir de la covid, si bé és cert que precisament aquesta setmana el polèmic agent d'Ousmane Dembélé, Moussa Sissoko, va retreure a Xavi Hernández haver alineat el seu representat sense temps de recuperar-se del virus.

L'estudi s'ha basat en casos de les variants de coronavirus prèvies a l'aparició de l'òmicron. Segur que més anàlisis determinaran si amb aquesta nova variant, ja majoritària en molts països europees, els efectes negatius se suavitzen o, contràriament, s'agreugen.

Anar al contingut