Alexandra do Nascimento i Dearica Hambym són les dues cares de la mateixa moneda (Instagram)
Esports

Maternitat i esport: de la discriminació a la conciliació

Que la maternitat cada cop és una opció més real per a les esportistes és un fet, però que encara queda molt camí per recórrer a l'esport professional també ho és

Montse Vendrell AhedoActualitzat

El que hauria de ser normal l'any 2023 no ho és. Segons l'informe "El cost de la conciliació", de l'associació Yo No Renuncio, el 64% de les dones amb fills i filles "han assumit algun cost laboral, ja sigui reduint la jornada laboral, agafant-se una excedència, rebutjant llocs de treball pels seus horaris o abandonant el mercat laboral".

A finals del mes de desembre, el Lucchese, de la Serie C del futbol italià, va deixar de pagar a la portera Alice Pignagnoli després de comunicar que estava embarassada del seu segon fill. Aquesta setmana, Dearica Hamby ha denunciat una situació similar a la Lliga de bàsquet professional nord-americana.

Dearica Hambym, la creu de la moneda

Hambym, que havia signat una extensió de contracte per dos anys amb Las Vegas Aces al juny, ha estat traspassada a Los Angeles Sparks. L'estrella de la WNBA denuncia un tracte vexatori i discriminatori per part del club, que se n'ha desfet després de comunicar que estava embarassada.

 

Els Sparks han fet oficial la seva arribada sense deixar escapar l'oportunitat de donar-li suport, allunyant-se de la polèmica generada pel seu ja exequip. Al costat dels èxits de Hamby, el club ha escrit "Millor mare x2" fent referència als seus dos fills.

Alexandra do Nascimento, la cara

41 anys, quatre Olimpíades, una important col·lecció de títols, entre ells el de millor jugadora d'handbol del món el 2012, un segell amb la seva cara (ella i Pelé són els únics que en tenen al Brasil) i un contracte amb el Club Handbol Elx, un dels equips de la Lliga Iberdrola.

Alexandra do Nascimento és la cara positiva d'aquesta moneda. La contractació es va fer efectiva en ple embaràs: l'Elx va decidir fer un pas endavant i convertir-se en un exemple de conciliació, pagant una mainadera perquè tingui cura del nadó i l'esportista pugui continuar alletant durant les competicions.

La brasilera espera que el seu exemple serveixi a altres dones esportistes:

"El món està canviant perquè abans les dones esportistes tenien un fill i no tornaven a l'esport, es quedaven a casa."

"Jo he començat, però espero que altres dones esportistes puguin fer el pas de ser mares i seguir jugant."

Anar al contingut