SURF

Maten un surfista de la Corunya en una operació antidroga a les Filipines

La policia local afirma que Bello era un traficant d'alt valor

Actualitzat

El surfista gallec Diego Bello, de 32 anys, ha mort aquest dimecres pel trets de la policia de les Filipines, segons han confirmat a EFE fonts policials que han assenyalat que l'incident es va produir durant una operació antidrogues.

Bello residia temporalment a Siargao, una illa situada 800 quilòmetres a l'est de Manila i molt popular entre surfistes, on el gallec tenia diversos negocis relacionats amb el turisme.

 

 

La policia filipina afirma que Bello era un traficant de drogues d'alt valor.

"Portava a sobre 10 grams de cocaïna i 30.000 pesos filipins amb bitllets marcats. Valorem l'operació reeixida en la lluita contra les drogues."

Bello va ser traslladat a l'hospital, on es va confirmar la seva mort, segons el portaveu de la Policia Regional de Surigao del Nord, Reynel Serrano.

   "Va ser una operació en legítima defensa", ha apuntat Serrano, qui sosté que Bello portava una pistola calibre 45 i va disparar primer als agents.

L'ambaixada d'Espanya a les Filipines està recopilant informació sobre el succés i no ha volgut fer cap comentari sobre el que podria ser el primer espanyol que maten en la sagnant guerra contra les drogues al país asiàtic.

D'acord amb l'entorn més proper de Diego Bello Lafuente, el jove no tenia cap tipus de relació amb les drogues i la seva mort podria ser el resultat que el corunyès no accedís als xantatges de les autoritats locals.

"Diego va ser víctima d'extorsió i el va matar la policia el dia que va dir que no pagava més. Li anava genial amb els seus negocis, s'estava fent seva l'illa i no interessava al govern filipí."

 

 

El surfista tenia diversos negocis a Siargao, entre els quals destaca el restaurant de menjar espanyol La Santa. L'èxit de Bello hauria provocat gelosia entre els hostalers i les autoritats locals, que ja havien acudit amb anterioritat al local per intentar intimidar el jove.

A més d'aficionat al surf, Bello també era amant del futbol i va ser jugador en les categories cadet i juvenil del Deportivo de La Corunya. Des de l'entitat esportiva, de la qual Bello va ser imatge en la temporada 2017-2018, també s'han volgut pronunciar sobre la seva mort amb un missatge a les xarxes socials.

 

 

Organitzacions de drets humans han denunciat que la policia filipina falsifica proves per justificar execucions extrajudicials en la sagnant guerra contra les drogues que va començar fa tres anys sota el mandat de president Rodrigo Duterte.

Les Nacions Unides i defensors dels drets humans han criticat el clima d'impunitat de la campanya antidroga, en què han mort unes 30.000 persones, la majoria en execucions extrajudicials a mans de la policia.

La policia ha admès haver matat en batudes uns 6.700 sospitosos, encara que al·leguen que tots ells es van resistir a l'arrest.

Anar al contingut