SLACKLINE

L'slackline català demana ser reconegut per seguir caminant al cel

Els practicants de slackline en la seva modalitat d'altura es queixen que viuen en l'alegalitat perquè no estan reconeguts com a esport. Demanen un estatus semblant al de l'escalada perquè no se'ls deneguin els permisos per instal·lar les cordes per les quals caminen.

Jordi BentanachsActualitzat

Són només una vintena a tot Catalunya. Van començar com tots els practicants de slackline lligant la corda elàstica al parc entre dos arbres però ben aviat els van cridar les altures. Practiquen la modalitat de highline. Imaginen línies al cel i busquen punts d'ancoratge de les cordes per poder-hi caminar.

Bernat Figueras té el rècord d'Espanya després de recórrer una línia de 620 metres. El del món s'aproxima als 2 quilòmetres. El primer dubte que volen resoldre és el de la seguretat.

La gent ens diu: "Però aneu lligats?" I jo sempre penso: evidentment que anem lligats. A qui se li acudiria pujar aquí dalt sense anar lligat?

Es poden caminar diverses línies

Quan munten una línia nova senten la responsabilitat dels escaladors quan obren una via però accentuada per minimitzar riscos. Intenten ser el menys invasius amb l'espai, si poden lligar les cordes als arbres o dins de forats no foraden la roca. Quan és l'única opció saben pel so quan les piquen si són compactes i resistents.

Molt pocs accidents i sempre per oblits

L'esport va néixer als Estats Units als anys 80. Els accidents es compten amb els dits de les mans i sempre causats per errors humans com oblidar-se d'assegurar-se. Els materials han evolucionat molt i les cordes aguanten tones de resistència i el pes dels slackliners no és un problema.

A l'slackline camines sol, però necessites els altres durant el muntatge. És una activitat social. Una via nova pot requerir un o dos dies de feina. Això, sumat a que els practicants són molt pocs fa que viatgin en grup i es creiï comunitat. Els intercanvis internacionals són habituals. Contacten per xarxes amb associacions d'altres països i s'acullen mútuament.

L'Associació Catalana d'Slackline denuncia "criminalització"

Multes, expulsió de l'espai on practicaven i denegació sistemàtica dels permisos. Els practicants de la modalitat d'altura d'slackline es queixen que per desconeixement estan sent "criminalitzats" per l'administració.

Quan intentem demanar permisos ni tan sols entenen de què estem parlant i sempre ens diuen que no.

Estan cansats de moure's en un buit legal i demanen una legislació específica que en reguli la pràctica i eviti la denegació permanent de permisos. Creuen que el seu esport es troba en un estadi semblant al dels inicis de l'escalada en què van tenir problemes semblants.

 

Una recomanació final; sempre començar als parcs amb molt poca altura i amb matalassos si cal. I el pas previ a caminar entre muntanyes és fer-ho sobre rius o llacs a pocs metres d'altura perquè es perdi la por a les caigudes sobre l'aigua. Un cop perduda la por a caure ja et pots centrar en caminar la corda fent trucs o en desplaçar-te el més lluny possible.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut