Les franceses, aixecant el títol de reines d'Europa el 2019
Les franceses, aixecant el títol de reines d'Europa el 2019
futbol

L'Olympique de Lió, les reines de la Champions femenina, volen tornar a manar

El Barça se cita a Torí amb les grans dominadores del futbol europeu en la segona dècada del segle XXI

Redacció Esport3Actualitzat

En una final de Champions no hi ha rival fàcil, però és que el Barça té cita a Torí amb l'equip més temut d'Europa durant la segona dècada del segle XXI. En aquest període, l'Olympique de Lió (OL) ha aconseguit 7 Lligues de Campions, 5 de les quals consecutives entre el 2016 i el 2020. La final de dissabte mesurarà si el Barça pot discutir l'hegemonia continental de les franceses o si la copa aixecada a Göteborg va ser un parèntesi en el domini lionès.

Com ha arribat l'OL a la final?

Des de fa anys les forces s'han igualat entre les grans potències del futbol europeu. Això s'ha traduït en el camí de les franceses cap a la final de la ciutat transalpina. L'OL ha perdut 2 dels 10 partits que ha disputat en aquesta edició de la Champions. Sempre per la mínima, això sí. El primer a la fase de grups al camp del Bayern de Munic (1-0) i el segon a l'anada dels quarts de final contra la Juventus (2-1). Només és una estadística, però aquest any ja saben què és perdre a Torí.

Les seves rivals de dissabte, el Barça de Giráldez, només han ensopegat una vegada, a la tornada de les semis a Wolfsburg (2-0). I és l'única relliscada de la temporada.

L'OL només ha anat al darrera en el marcador durant 70 minuts aquesta Champions, menys que qualsevol equip. Les franceses van quedar primeres del grup D amb 15 punts, dos més que les bavareses. Les portugueses del Benfica i les sueques del BK Häcken van quedar eliminades. A la primera eliminatòria van necessitar el partit de tornada per remuntar a les "bianconere" (4-3 en el global), i a les semifinals van desfer-se del sempre temible PSG (5-3 en el global).

Un palmarès envejable

El Lió es convertirà dissabte en el primer conjunt que ha jugat 10 finals de l'UWCL, quan cap altre club n'ha disputat més de sis. Com s'ha dit, d'aquestes n'han guanyat 7, el rècord: 2010-11, 2011-12, 2015-16, 2016-17, 2017-18, 2018-19, 2019-20. Les segones del rànquing són l'Eintracht de Frankfurt i les segueixen a una certa distància (4, l'última el 2015).

A Europa, però, l'OL també sap què és perdre finals. Ho van fer el 2010 i el 2013. Els botxins van ser dues esquadres alemanyes, el Turbine Potsdam i el Wolfsburg, respectivament.

A nivell domèstic, també són l'equip amb més lligues de França (14) i més copes (9). No obstant, els seus èxits són contemporanis. Fins al 2006, quan guanyen la primera lliga, encara no tenien cap trofeu a la vitrina. També és cert que només feia dos anys que l'antic FC Lió, vencedor d'un pòquer de lligues als noranta, havia estat absorbit per l'Olympique de Lió.

Precedents Barça-Olympique de Lió

El darrer partit entre el Barça i l'Olympique de Lió es va disputar aquest estiu. Una gira pels Estats Units va portar les vigents campiones d'Europa a enfrontyar-se amb les destronades per aconseguir un lloc a la final del torneig Women's International Champions Cup. Després d'un partit igualat, la moneda va caure del costat gal (3-2).

Final Budapest 2019: les blaugrana debutaven en una final de Champions, mentre que les jugadores franceses volien la seva sisena Copa d'Europa, la quarta consecutiva. Les franceses van sentenciar el partit a la mitja part amb un hat-trick d'Ada Hegerberg. Oshoala va fer el gol de l'honor, i es va convertir en la primera jugadora del Barça a marcar en una final de la Champions. Les blaugranes van acabar el duel abatudes, i sent conscients que encara estaven lluny de les millors. No sabien que acaben de viure un punt d'inflexió.

Quarts de final 2018: Un 2-1 a l'anada dels quarts de final de la temporada 2017-2018 va atraure més de 12.000 espectadors al Miniestadi. Hi havia esperances en poder aconseguir el pas a la primera semifinal de la història en la competició europea. Les franceses, però van fer un gol que les posava dos gols per sobre i van esvair el somni de les culers.

Una constel·lació d'estrelles

Cap equip ostenta el ceptre del reialme europeu sense una constel·lació de bones jugadores que l'elevi fins a l'excel·lència. L'OL les ha tingut i, el més important, les ha sabut mantenir. Sarah Bouhaddi, Wendie Renard, Eugénie Le Sommer i Amel Majri tenen el rècord de més títols de l'UWCL. Cadascuna d'elles ha participat en les 7 campanyes en què les franceses s'han endut la competició.

Si s'ha d'assenyalar un nom a seguir, és el d'Ada Hegerberg. La sueca no tremola en els grans escenaris: ha marcat 5 gols en 4 finals de Champions, inclòs un hat-trick contra el Barça a la desfeta culer a Hongria. Atenció també a Catarina Macario. La nord-americana ha anotat 5 gols en les seves últimes 5 aparicions en la màxima competició continental. En conjunt, són perilloses en accions d'estratègia i jugades aèries. Per executar-les, a més, tenen més d'una jugadora amb bon peu.

A les ordres de Sonia Bompastor, també hi juga la islandesa Sara Björk Gunnarsdóttir, que al gener va tornar a la disciplina de l'equip després de 10 mesos dedicada a la cura del seu fill, nascut el novembre.

Anar al contingut