NBA

L'NBA homenatjarà el mític Bill Russell retirant el seu dorsal

La Lliga de bàsquet dels Estats Units retirarà el 6 de l'històric pivot dels Celtics. És el primer cop que l'NBA pren aquesta decisió

Redacció Esport3Actualitzat

Poc més d'una setmana després de la seva mort, l'NBA ha fet oficial que tots els equips de la Lliga retiraran el mític dorsal 6 de Bill Russell, llegenda dels Boston Celtics i pioner en la lluita pels drets civils. L'històric pivot es converteix així en el primer jugador a qui la Lliga retira el dorsal, igual que va fer l'MLB amb el 42 de Jackie Robinson, primer jugador afroamericà de la Lliga de beisbol.

Bill Russell, que els últims anys havia tingut l'honor d'entregar el premi que ja porta el seu nom al millor jugador de les finals, rebrà un nou homenatge que, segons el comissionat Adam Silver, és més que merescut. I és que, més enllà dels onze títols que va guanyar amb els Boston Celtics, dos dels quals com a jugador i entrenador, als anys seixanta Bill Russell va ser una figura destacada en l'àmbit de la lluita pel canvi social, gairebé al mateix nivell que el boxejador Muhammad Ali.

Tot el que va aconseguir com a jugador i com a pioner en la lluita pels drets civils és mereixedor de rebre aquest honor únic, històric. Els trenta equips retirant el seu dorsal 6 és una manera d'assegurar que aficionats d'arreu del país i de tot el món coneguin el seu llegat.

A més de la retirada de dorsal, al llarg de la temporada 2022-2023 tots els equips lluiran un escut en forma de trèvol (símbol dels Celtics) amb el seu dorsal. Aquest mateix logotip també serà present al parquet de cadascun dels vint-i-nou pavellons de la Lliga. La decisió no afectarà jugadors que llueixin el 6 actualment, com ara Lebron James, que després de tres temporades portant el dorsal 23 amb l'equip californià l'any passat se'l va canviar pel 6 que ja havia lluït a Miami, on va guanyar dos títols.

Homenatges de tot tipus

A l'NBA ja hi ha precedents d'equips que han retirat el dorsal d'un jugador que mai ha jugat a les seves files. És el cas, per exemple, de Michael Jordan i el seu icònic 23, retirat tant pels Chicago Bulls com pels Miami Heat, conjunt amb el qual no va jugar mai. O Kobe Bryant, que va jugar vint anys amb els Lakers de Los Angeles i a qui els Dallas Mavericks li retiraran el dorsal com a homenatge, tal com va anunciar el seu propietari, Mark Cuban, arran de la mort de l'estrella.

És ben segur que els Heat retiraran el dorsal 6 a Lebron James quan pengi les botes. Faltarà veure si els Lakers li fan el mateix homenatge que a Kobe Bryant, a qui van retirar el 8 i el 24, o només l'immortalitzen amb el dorsal 23, amb el qual els va portar a guanyar el títol l'any 2020.

Com a curiositat, tant els Orlando Magic com els Sacramento Kings van retirar el dorsal 6, però no per homenatjar cap jugador en concret, sinó el "sisè home", els seus fans. A part dels Heat i (potser) els Lakers amb Lebron James, els jugadors a qui han retirat el dorsal 6 són Julius Erving amb els Philadelphia 76ers, Walter Davis dels Phoenix Suns, Avery Johnson per part dels San Antonio Spurs i, evidentment, el mateix Bill Russell, que a causa del racisme que va patir en carn pròpia ni tan sols va atendre la cerimònia de retirada del seu dorsal per part dels Boston Celtics.

Exemple d'integritat i de lluita, l'NBA ha perdut el campió de campions, figura irrepetible i primera gran estrella de la Lliga.

Anar al contingut