L'excap del serveis mèdics del Barça Jordi Ardèvol: "La càrrega de partits incideix en les lesions de creuats"
Jordi Ardèvol afirma a TV3 que hi ha estratègies eficaces per reduir el risc de lesions greus que molts clubs no apliquen per l'exigència del calendari
El traumatòleg esportiu i excap del serveis mèdics del Barça Jordi Ardèvol ha assegurat, en declaracions a TV3, que hi ha eines que permetrien reduir el risc de lesions greus com la que ha tingut el jugador blaugrana Gavi. Ardèvol recorda que hi ha protocols, alguns dels quals validats per la FIFA, per incidir en la prevenció de lesions greus, però que la multiplicació de partits i càrregues de treball fa que no s'apliquin com cal:
"Hi ha moltes dificultats per introduir protocols de prevenció i períodes de recuperació. S'hauria d'incidir, sobretot, a introduir aquests protocols de prevenció en tots els equips, fins i tot des de ben petits, perquè cada cop veiem més lesions de creuats en nois i noies. El coneixement hi és; per exemple, a la Universitat de Santa Mònica, a Califòrnia, ja fa molts anys que s'aplica un protocol que ha reduït la quantitat de lesions de creuats en noies d'una manera extraordinària. Només falta posar-lo en pràctica."
Ardèvol explica que, fins i tot, es pot treballar el salt del jugador per evitar caigudes en posicions de risc:
"Són treballs per enfortir el 'core' (nucli) del cos, d'estabilitat lumbopèlvica, de control neuromuscular dels moviments, de control de les posicions de risc... la posició en què el genoll queda per dins, el peu fa una lleu rotació i el genoll marxa cap a la direcció contrària, quan es cau d'un salt, és la que més condueix cap al trencament del lligament creuat. Doncs bé, hi ha manera d'entrenar la forma del salt i de caure d'una manera menys perillosa."
L'excap dels serveis mèdics del Barça, que forma part de la Comissió Mèdica de LaLiga, no té cap dubte a afirmar que la càrrega de partits incideix en l'augment de lesions de creuats les últimes temporades. Des de l'inici de la campanya, vuit jugadors d'equips del campionat espanyol (David Silva, Joel Roca, Courtois, Militâo, Arambarri, Sedlar, Yéremi Pino i Gavi) s'han esparracat el genoll.
"Hi ha un factor comú a tots que és la càrrega de partits. Cada vegada hi ha més partits, el joc és més intens i més físic i els bons jugadors tenen cada cop menys descans. No es poden establir afirmacions categòriques, perquè l'estructura corporal de cada jugador suporta un límit diferent, però el tipus de futbol d'avui és molt exigent."
Molta força, Gavi. ❤️🩹#EveryoneWithGavi pic.twitter.com/JclNlvGjDK
FC Barcelona (@FCBarcelona_cat) November 20, 2023
Ardèvol, finalment, no considera necessari demanar prudència amb els terminis perquè creu que l'època de les recuperacions miraculoses ja s'ha acabat:
"S'havia arribat a establir una competició per veure qui recuperava més ràpidament un futbolista. Per sort, això ja ha passat a la història i s'és més prudent en els temps de recuperació, s'espera el temps adient per a més seguretat. Seria un cas molt rar baixar dels set mesos en una lesió de creuats. El termini més habitual és de vuit, nou o deu mesos per evitar la pitjor situació en aquests casos, que és torni a trencar la plàstia."
En tot aquest procés, el doctor Jordi Ardèvol ha volgut assenyalar la importància del treball del readaptador, l'encarregat "de fer passar el jugador de la llitera de fisioteràpia al camp perquè pugui tornar a realitzar el gest esportiu". Abans de treballar-hi, però, a Gavi encara li queden alguns mesos al davant.