La Lliga - Espanyol

L'Elx liquida en un quart d'hora la pitjor versió de l'Espanyol (1-2)

Els de Francisco, tècnic invicte a Cornellà- el Prat, han marcat els seus dos gols en les dues primeres rematades a porteria. L'Espanyol ha pogut entrar en el partit amb un penal al final del primer temps, però els de Vicente Moreno han estat, avui, molt espessos

El 2021 del retorn a Primera i de la solvència a Cornellà- el Prat, per a l'Espanyol, ha donat pas a un inici de 2022 amb molts dubtes. Els pericos ja van superar pels pèls l'eliminatòria de Copa a Ponferrada, i avui, en el retorn a la Lliga, han cedit la segona desfeta de la temporada com a locals (1-2). L'Elx n'ha tingut prou amb un partit seriós i amb una implacable efectivitat en els primers compassos per escapar-se de la zona de descens amb una victòria de prestigi. D'accidents n'hi ha en totes les temporades, però quan a més de la desfeta, el soci perico mostra obertament el seu descontent amb alguns jugadors (Embarba i Melendo són al centre de les crítiques) és que el camí cap a la tranquil·litat encara no està ben fressat del tot.

Amb Diego López i Sergi Darder fora de la convocatòria per causes mèdiques, Vicente Moreno ha preferit donar l'alternativa al porter de Sallent Joan Garcia abans que confiar la porteria a Oier Olazábal. Morlanes, després de només una titularitat en les últimes set jornades, ha retornat a l'onze en el lloc de Darder. La parròquia espanyolista ha aplaudit la presència de Pablo Piatti a la convocatòria visitant, però l'argentí s'ha quedat a la banqueta, a diferència dels també expericos Èdgar Badia i Enzo Roco.

L'Espanyol - Elx està sent un partit amb gols
Loren Morón i Mojica disputen una pilota a la banda dreta de l'atac local (Quique García / EFE)

El rerefons del partit era evident des de l'inici. L'Espanyol, en una situació còmoda, ha assumit la iniciativa en els primers minuts per fer palesa la seva fortalesa com a local, invicte des del setembre. I l'Elx de Francisco Rodríguez (tot i que avui, sancionat, ha deixat el lloc a Jaime Ramos), en zona de descens, encarava el partit amb prudència i, malgrat el credo futbolístic de l'andalús, es mostrava disposat a abraçar el joc més directe i pràctic.

Al final, però, els de Vicente Moreno han estat els principals culpables que l'aposta il·licitana fos la guanyadora: del tot desenfocats en defensa, han concedit dos gols en un quart d'hora, en les dues primeres rematades visitants, una situació inèdita a Cornellà- el Prat. Primer, ni Adrià Pedrosa ni Sergi Gómez no han sabut gestionar una pilota llarga amb Guido Carrillo com a destinatari; un rebot ha afavorit l'argentí i Tete Morente ha servit una pilota tensa que el lleidatà Pere Milla, amb un Aleix Vidal distret, ha empès al fons de la xarxa (0-1, 4'). I, deu minuts després, l'ex del Girona Mojica ha centrat lliurement des de la banda esquerra i l'ex del Lleida s'ha anticipat a una sortida barroera de Joan Garcia per rematar amb el cap, gairebé a porta buida (0-2, 14'). Ningú s'havia avançat aquesta temporada a feu espanyolista i Pere Milla no firmava un doblet des de fa sis anys, quan competia a la Segona B amb la UD Logronyès.

Raúl de Tomás intenta una rematada davant de l'exespanyolista Enzo Roco (Quique García / EFE)

El partit era una concatenació de frustracions per a l'Espanyol. Entre un gol i un altre, Puado s'ha quedat sense angle després d'una bona passada filtrada de Pedrosa (9'). Gil Manzano ha amonestat un esverat Dani Pendín, el segon de Vicente Moreno, just en el minut d'homenatge i record a la figura de Dani Jarque (21'). Keidi Bare i Raúl de Tomás s'han passat de voltes en un parell de faltes i l'albanès ha vist la cinquena groga, igual que Adrià Pedrosa, per una acció sobre el corcó Carrillo. I, per acabar-ho d'arrodonir, a Loren li han anul·lat un gol (25'), perquè l'andalús ha rematat en un fora de joc de centímetres una centrada superlativa d'RDT. Cada cop que l'ex del Rayo ha trobat, o així s'ho ha pensat, posició de rematada, s'ha trobat en orsai. Només una successió de serveis de cantonada just abans del descans ha tret el públic local del seu endormiscament.

En l'última acció del primer temps, però, l'Espanyol s'ha trobat amb el regal del rei coix, encarnat per Gonzalo Verdú, que ha tret a passejar el colze després que Keidi Bare el superés, dins l'àrea, amb una sotana. Raúl de Tomás ha executat el penal de manera inapel·lable, a l'escaire (1-2, 45'), i els jugadors de l'Elx han marxat als vestidors jurant en arameu. Sense que hagués acumulat gaires mèrits, els blanc-i-blaus tornaven a ser dins del partit.

Raúl de Tomás pica el penal que ha suposat el gol espanyolista (Quique García / EFE)

El descans no ha reduït el crescendo local i, en els primers minuts de la represa, s'ha tornat a veure un Espanyol dinàmic, dominador i incisiu per les bandes, però també atropellat, com han mostrat les primeres rematades de Loren Morón i Adri Embarba. L'Elx no ha renunciat en cap moment al seu guió: ordre al darrere i capacitat de sorpresa a la contra. I, sense perdre els estreps, el fins avui divuitè classificat de la lliga ha tornat a anestesiar el matx. Que el públic perico xiulés de forma estrident Adri Embarba en el moment de ser substituït per Landry Dimata (68') evidenciava que l'efervescència dels primers minuts del segon temps ja s'havia esbravat. Ni tan sols l'entrada del talentós Jofre Carreras al tram final ha desembussat el seu equip.

Raúl de Tomás ha pogut dedicar un gol de penal, però no ha pogut contribuir a una victòria del seu equip (Quique García / EFE)

Els de Vicente Moreno han acabat sent un voler i no poder. Una pilotada llarga de Cabrera que no ha sabut acomodar-se Raúl de Tomás, quan estava en una posició suggerent, i una centrada de Melendo desviada prop de la seva pròpia porteria per Helibelton Palacios han estat els escassos mèrits de l'Espanyol en les oposicions per començar el 2022 puntuant. L'Elx, així, ha merescut allargar el gairebé impecable balanç de Francisco Rodríguez a Cornellà- el Prat: un empat (Osca) i tres victòries (Almeria, Girona i Elx), aquesta més meritòria si es recorda que només l'Atlètic de Madrid, fins ara, havia expugnat el feu blanc-i-blau.