El col·legiat del partit consultant el VAR després del penal de Mingueza
El col·legiat del partit consultant el VAR després del penal de Mingueza (LaLiga)
Espanyol

L'exculer Mingueza regala un punt a un Espanyol gasós amb un penal al 95' (2-2)

El Celta ha tingut el partit a la mà, però dues errades d'Aidoo i de Mingueza han donat a l'Espanyol un punt dolcíssim

Jordi SunyerActualitzat

La jugada VAR de Mingueza que dona un punt a l'Espanyol

L'Espanyol ha encetat la Lliga donant una alegria als seus seguidors amb un empat a Vigo (2-2), però no per haver completat un partit remarcable. Progressa l'equip de Diego Martínez, però ho fa lentament.

Els blanc-i-blaus han aconseguit, en el primer tram del partit a Balaídos, que la pericada s'imaginés una lliga de color de rosaPerò el joc perico s'ha anat degradant progressivament cap a la grisor i el Celta ha passat de dominador a dominat.

Els gallecs, però, s'han omplert d'amargor en veure com dues errades els han condemnat quan tenien el triomf a la mà; l'última, un penal de Mingueza sobre Joselu difícil de concebre en un minut 95, com a local i amb marcador favorable. El punt d'honor de l'Espanyol, això sí, tampoc s'ha de menystenir.

El resum del partit

Diego Martínez ha alineat una novetat en cada línia, amb Lecomte a la porteria, Brian Oliván com a lateral esquerre, Vinícius Souza al mig del camp i Joselu en punta. L'altre element cridaner a l'onze ha estat la presència de Fernando Calero com a pivot defensiu en el 4-3-3 del tècnic viguès, avui motivat per fer-se valer al seu país.

Martínez ha presentat, en l'inici, un Espanyol valent, agressiu, intens i eficaç en la pressió i amb una voluntat diàfana de ser protagonista amb la pilota. El Celta no s'ha instal·lat a terreny rival fins que s'havia complert el sisè minut, i hi ha estat poca estona, perquè en la següent recuperació, una conducció de Sergi Darder ha acabat amb una fuetada del d'Artà que ha fet retronar el so metàl·lic del pal per tot Balaídos (8').

Fernando Calero, aquí en pugna amb Solari, ha estat una de les novetats a l'onze perico (Salvador Sas / EFE)

El Celta ha aconseguit mitigar el braó espanyolista, en ocasions amb duresa (Hugo Mallo ha vist la primera groga al 14'), però si bé ha aconseguit que l'Espanyol deixés de trepitjar l'àrea de Marchesín, tampoc ha sabut crear perill.

Fins a l'equador del primer temps, només una rosca fallida de Iago Aspas ha estat digna de ser anotada (22'). Amb tot, els de Diego Martínez també s'han anat esbravant, al marge d'algun fogot com una cursa de Rubén Sánchez (30') avortada a última hora per Aidoo.

S'han començat a repetir amb massa freqüència les pilotes llargues buscant la referència de Joselu. Més enllà d'un decebedor llançament de falta de Brian Oliván (38'), després d'una falta molt barroera d'Aidoo a Melamed, no ha passat res al voltant de Marchesín.

I el Celta, per contra, ha tingut l'encert d'obrir el marcador en la seva primera rematada entre els pals; Óscar ha picat una esfèrica al punt de penal que ha pentinat l'aparentment transferible Solari, i Iago Aspas, sense angle i tapat per Cabrera, ha creat una rematada inversemblant que ha batut Lecomte pel pal llarg (1-0, 45'). Un gol de barret, però potser un càstig excessiu.

Óscar Gil intenta frenar una acció d'atac d'Óscar Rodríguez, amb Joselu mirant-s'ho (RC Celta)

També ha estat local la primera rematada del segon temps, un xut sec del peruà Renato Tapia, substitució al descans dels de Coudet. Tot i els quinze minuts de descans per recuperar-se, l'Espanyol no tenia res a veure amb el de l'inici del partit: atordit, imprecís, pla. Martínez ha intentat xarbotar l'equip donant entrada a Edu Expósito i Embarba per Calero i Nico Melamed, però sense resultat.

El Celta ha arribat a acumular un 72% de possessió i, de nou, ha sabut materialitzar la seva superioritat. Javi Galán, que s'ha exhibit en una banda amb dos laterals (Rubén Sánchez ocupava aquesta posició en el filial), ha penjat una esfèrica al segon pal que Gonçalo Paciência, davant de Cabrera, ha aconseguit rematar amb el cap (2-0, 63'). Debut amb gol i ovació per al portuguès, substituït pel vallesà Carles Pérez.

Dedicatòria d'Edu Expósito després del primer gol de l'Espanyol en aquesta Lliga (RCD Espanyol)

El partit agafava un aire del tot crepuscular per a l'Espanyol, però el futbol també és un esport de detalls, i a Joseph Aidoo li ha donat per connectar la respiració assistida al conjunt perico. Un mal rebuig del ghanès ha quedat en una posició fabulosa a la frontal de la gran; Edu Expósito hi ha arribat abans que ningú i ha connectat un xut vencedor (2-1, 72').

La confiança que ha recuperat l'Espanyol l'ha exemplificat el mateix Expósito intentant sorprendre des del mig del camp Marchesín després d'un llançament de falta (76'). El gol ha desvetllat els gallecs, que tot i l'empenta dels de Diego Martínez han dut el partit fins al temps afegit amb el marcador a favor.

Però quan es disputava el cinquè minut de l'afegit, l'exblaugrana Óscar Mingueza, en l'intent d'allunyar una pilota pentinada a l'interior de l'àrea, ha colpejat el bessó de Joselu.

El videoarbitratge ha certificat que la puntada no era un "penalet", i l'ex del Celta ha emmudit el que havia estat la seva afició una dotzena d'anys enrere amb una execució inapel·lable. El punt es farà encara més dolç si l'Espanyol dóna continuïtat a les sensacions dels primers minuts i a la fe del tram final.