Lliga Europa

L'Espanyol s'estrena amb un decebedor empat contra el Ferencváros (1-1)

"El Monito" Vargas salva els de Gallego, encara sense identitat, en el retorn continental a l'RCDE Stadium

Oriol VidalActualitzat

El retorn europeu de l'Espanyol ha estat tan esperat com desconcertant: tan sols un empat a casa contra el campió hongarès. Un escàs bagatge per a les il·lusions blanc-i-blaves, un gran botí després de veure un primer temps de nou pèssim i, fins i tot, un premi curt, si atenem només a la segona meitat. Aquestes sensacions confoses són el reflex de la imatge del conjunt de David Gallego, redefinit a cada partit i que, per ara, tan sols funciona a batzegades. Sort encara del lideratge de Matías Vargas. El Monito va tornar a ser providencial, firmant l'empat i arrossegant els companys a una remuntada que va quedar a mig camí.

Gallego ha sacsejat l'onze a la recerca de dinamisme i mobilitat: soprenent doble pivot amb Pol Lozano al costat de Marc Roca i un 4-4-2 amb Vargas acompanyant Wu Lei. També ha debutat Bernardo a l'eix de la defensa, però ni amb aquests moviments l'Espanyol s'ha escapat d'un primer temps desesperant, sense governar el partit ni trobar una identitat definida. Aviat ho ha comprovat el Ferencáaros, que als sis minuts ja havia fregat el gol: primer, amb un xut de Zubkov que ha desviat Diego López arran de pal i després amb una rematada d'Isael que ha tocat l'exterior de la xarxa. La tercera contra hongaresa ja ha estat fatal: Isael ha guanyat la banda dreta i la seva centrada l'ha rematada en pròpia porteria Javi López quan mirava d'impedir el gol d'Nguen. Els 18.125 espectadors de l'RCDE Stadium ja es temien el pitjor.

Amb el mig del camp periquito extraviat, el Monito Vargas i Wu Lei han carregat amb el pes de l'equip. Als 16 minuts, el davanter xinès ha obligat el porter Dibusz a desviar un xut ras a còrner. Als 23, després d'una bona passada interior de Melendo, ha fet la passada de la mort, però cap jugador de la segona línia ha ocupat la zona de rematada. Els nervis blanc-i-blaus han acabat d'avortar la reacció de l'equip i Gallego, absolutament fora de si a la banqueta, ha vist com els magiars han fregat el segon gol: Zubkov ha tornat a creuar massa el seu xut als 29 minuts i tan sols un més tard Kharatin ha rematat un còrner massa amunt. Sense rumb, la reacció de l'Espanyol no ha passat d'un intent en solitari de Vargas que ha marxat per sobre del travesser. Neguit i xiulets entre els socis locals, a la fi davant un partit de Lliga Europa, 4.663 dies després.

La represa ha començat amb un nou ensurt: una falta servida pel fi Isael l'ha rematada Dvali obligant a volar Diego López. Ha estat el pas previ a un intercanvi de cops: als 48 minuts, l'Espanyol ha fet la primera jugada trenada del partit, amb connexió entre Roca i Vargas que l'argentí ha tornat a rematar prop del travesser. Als 50, Isael ha fet un xut sorprenent a la creueta. Als 52, Vargas ha trobat Wu Lei, que ha fet lluir-se Dibusz després d'una rematada ajustada. I, als 56, canvi cantat: Calleri ha ingressat al terreny de joc substituint un Melendo un altre cop sense màgia. L'argentí ha tingut el gol només sortir, però Blazic ha salvat la seva rematada sota pals. I a la sortida del còrner de Granero, el gol de l'empat. Després d'un refús defensiu, un defensor ha quedat estabornit, Dídac ha centrat i "el Monito" Vargas, el més viu, ho ha aprofitat en dos temps: primer ha rematat de cap, Dibusz ha deixat la pilota sobre la línia i l'ex de Vélez ha seguit amb instint l'acció. Empat i injecció de moral per a tot l'Espanyol amb trenta minuts per endavant.

Tocava rematar la feina. Pedrosa ha entrat per Dïdac i Wu Lei ha fregat l'escaire amb un xut des de la frontal. Gallego ha hagut de canviar Vargas, molt cansat, en el minut 75, pel jove Víctor Campuzano. I gairebé tot seguit, creueta per a l'Espanyol, amb una volea espectacular de Granero amb l'esquerra que ha fet tremolar la porteria. Els hongaresos han plantat la barricada davant del setge i l'Espanyol només ha disposat de dues ocasions més: en el 78, Calleri ha estat a punt de desviar a la xarxa una centrada interior de Javi López, i, en el 87, una bona deixada de l'argentí, omnipresent, l'ha enganxat desviada Campuzano. Li queda a l'Espanyol el consol de tenir el rècord d'imbatibilitat europeu, acumulant 22 partits entre la UEFA del 2007 i el periple actual. Mentrestant, a l'altre duel del grup encara ha saltat més la sorpresa: el Ludogorets ha golejat per 5 a 1 el CSKA de Moscou.

El Ludogorets goleja el CSKA de Moscou (5-1)

En l'altre partit del grup H, el Ludogorets búlgar ha golejat el CSKA de Moscou per 5 a 1. Tot i que els russos s'han avançat amb un gol d'Igor Diveev en el minut 11, en la represa, els locals han remuntat amb dianes de Wanderson, Lukoki i Keseru, autor d'un hat-trick que permet al seu equip situar-se com a líder en solitari.