Carli Lloyd i Megan Rapinoe, dues de les principals figures recents de la selecció nord-americana (Reuters)
Futbol

Les jugadores de tot el món deixen el Barça sense dos premis al The Best

La victòria d'Emma Hayes com a millor entrenador femení la van decidir les capitanes de les seleccions de tot el planeta; l'onze mundial de FIFPro el van triar, en gran part, futbolistes de països on les competicions europees de clubs tenen encara poca visibilitat

Jordi Sunyer CapellaActualitzat

La principal sorpresa en l'entrega dels premis The Best va ser l'onze ideal de FIFPro, l'associació mundial de sindicats de futbolistes. Cap de les tres primeres del The Best, cap jugadora del Barça i cap espanyola. Una alineació amb quatre lligues (les aconseguides per Tiane Endler amb el PSG, Millie BrightMagdalena Eriksson amb el Chelsea i Barbara Bonansea amb la Juventus) i dos bronzes olímpics el 2021 (Carli Lloyd i Alex Morgan).

"Tots ens hem quedat de pedra. Veure que en el millor equip de la temporada passada no hi ha cap jugadora del Barça... i no només pel que hem guanyat, sinó per com ho hem guanyat i el que ha gaudit la gent... em sembla increïble. No entenc com tampoc hi ha cap de les tres finalistes del The Best en l'Onze. El que em sap greu de veritat de la gala d'avui és això."

Les blaugranes finalistes del The Best van restar importància a l'alineació, i Ana Crnogorcevic fins i tot en va fer broma a Twitter. Una de les presències més sorprenents va ser la de l'argentina de l'Atlètic de Madrid Estefanía Banini, que no va guanyar cap títol el 2021; la resta (Wendie Renard, Marta Vieira da Silva i Vivianne Miedema), almenys, van aconseguir fites més o menys destacades l'any passat.

El millor onze femení del 2021 no és responsabilitat de la FIFA, sinó que depèn només de FIFPro, que distribueix a sindicats nacionals de tot el món un enllaç per votar; qualsevol jugadora professional pot votar qualsevol companya. FIFPro, en la pàgina de la votació, facilitava una llista de suggeriments, però totes les jugadores eren lliures de votar per qui desitgessin.

En el cas espanyol, l'Associació de Futbolistes Espanyoles (AFE) va distribuir l'enllaç a totes les capitanes dels equips de la Lliga Iberdrola, encarregades de fer-lo arribar a les seves companyes. Els dos països que més han participat, però, han estat el Japó i Mèxic, seguits de Portugal.

Tiane Endler, la millor del món
Tiane Endler, la millor portera del món segons The Best

Diverses fonts consultades per TV3 coincideixen que, fora d'Europa, les competicions de clubs del continent encara tenen molt poca visibilitat. En conseqüència, es vota molt més per jugadores que hagin destacat en Mundials o Jocs Olímpics, i molt més per la seva carrera en global que no pas per les seves últimes fites. S'han rebut 3.700 vots, i les més elegides han estat Lucy Bronze, The Best del 2020, i la portera Tiane Endler, la millor del món en la seva categoria segons els guardons lliurats ahir a Zuric.

Les blaugranes (Alexia Putellas, Aitana Bonmatí i Irene Paredes) estaven entre les 23 jugadores més votades, però cap entre les que més a les seves demarcacions. Una contradicció curiosa.

Lluís Cortés, sense premi també amb sorpresa

Triplet amb el Barça i guanyador de les dues últimes lligues amb el conjunt blaugrana. Els èxits de Lluís Cortés no han estat suficients per considerar-lo el millor entrenador d'equips femenins als premis The Best. Va guanyar Emma Hayes, derrotada a la Champions, però quatre vegades campiona anglesa. Hayes no va poder dissimular la seva sorpresa. Cortés, en declaracions a l'"Onze", d'Esport3, hi va trobar certa lògica.

"La resta dels candidats també tenia opcions, tant Emma Hayes, com Sarina Wiegman, com Bev Priestman... De fet, em va sorprendre que havent estat la campiona olímpica amb el Canadà, quedés fora dels tres finalistes. Però al final voten capitanes, entrenadors, periodistes i aficionats de tots els països del món, i per tant, sabia que tenia opcions de guanyar, però també que era possible que no guanyés."

 

El triplet no va ser suficient perquè Lluís Cortés guanyés el The Best a millor entrenador d'equips femenins (FCBarcelona)

En les votacions, els seleccionadors i seleccionadores van donar la màxima puntuació en major nombre a Cortés, que va rebre 48 vots de cinc punts, per 40 de Hayes. En canvi, la tria de les jugadores va ser clarament favorable a Emma Hayes (46 màximes puntuacions a 67) i va decantar el resultat final.

Tant la capitana de la selecció espanyola, Irene Paredes, com el seleccionador, Jorge Vilda, van votar Cortés; però, per exemple, la capitana de l'actual campiona del món, la nord-americana Becky Sauerbrunn, no va dubtar a votar Alexia Putellas en l'apartat de jugadores, però es va oblidar de Cortés en el d'entrenadors. El seleccionador ianqui, Vlatko Andonovski, va optar per Hayes. Més a prop, la capitana de la selecció andorrana, Marina Fernández, va votar Emma Hayes, però el seleccionador, José Antonio Martín, va votar el seu col·lega balaguerí.

 

 

Anar al contingut