Richard Carapaz, guanyador de la penúltima etapa de la Volta (EFE)
Richard Carapaz, guanyador de la penúltima etapa de la Volta (EFE)
Ciclisme

Carapaz guanya la penúltima etapa de la Volta i Higuita és el nou líder

Tots dos ciclistes han culminat un llarguíssima escapada de més de 130 quilòmetres que els deixa primer i segon de la general amb 16 segons de diferència. Demà es decidirà tot en els 6 pujades a la Montjuïc, a Barcelona

Xavier Bonastre i ThióActualitzat

Etapa emocionant com feia temps que no es veia a la Volta ciclista a Catalunya. Dos homes de nivell com l'equatorià Richard Carapaz (Ineos) que era el 9è de la general i el colombià Sergio Higuita (Bora Hansgrohe), que era el tercer, s'han escapat ben d'hora i han estat tots dos els grans protagonistes del dia. Han arribat a tenir un avantatge de 3 minuts i 36 segons a 64 quilòmetres de la meta. Al darrere, el grup del líder, el portuguès de l'UAE Joao Almeida, intentava infructuosament retallar diferències amb el vilanoví Marc Soler comandant les operacions.

L'UAE s'ha vist absolutament sol per aconseguir acostar-se als escapats i a falta de 49 km per la meta, Soler ja no ha pogut més, absolutament buidat. La diferència només s'havia reduït en uns 20 segons en un terreny amb corbes, ben regirat, que facilitava la feina a Higuita i Carapaz. En arribar a l'inici de l'última ascensió de l'etapa, el Coll de la Teixeta, de segona categoria, els escapats portaven 2 minuts i 6 segons, després que Rui Costa hagués rellevat Marc Soler i hagués aconseguit accelerar els perseguidors. Aleshores l'equip Bahrein s'ha posat a treballar per retallar més el temps, però els escapats mantenien intactes les opcions d'arribar sols a la meta de Cambrils, ja que la renda que tenien al coronar el port era de 2,05.

A la baixada Juan Ayuso (UAE) ha saltat decidit a retallar al màxim en una baixada gairebé suicida. Ayuso s'ha posat a 1m i 20s dels escapats a 22 km de la meta i ha continuat retallant quilòmetre a quilòmetre. Amb tot això un grup de tres ciclistes del Bahrain i el colombià Nairo Quintana (Arkea-Samsic) han saltat per intentar atrapar Ayuso. L'avantatge de Higuita i Carapaz s'ha reduït a 1,10 sobre Ayuso a falta de 15 Km. Poc després, però, Ayuso ha aixecat el peu dels pedals i ha preferit arribar amb els seus perseguidors. I al davant, Carapaz i Higuita han augmentat diferències: a 11km del final tenien un minut i 20 segons sobre el grup de Nairo Quintana. Ha quedat clar que els escapats aconseguirien l'objectiu. S'han jugat l'esprint i el vencedor ha estat Carapaz que ha aconseguit superar el seu company d'escapada en l'últim instant, a sobre la línia d'arribada.

La classificació general està comandada ara per Sergio Higuita, seguit de Richard Carapaz a 16 segons. El tercer és el portuguès Joao Almeida a 52 segons del nou líder i Nairo Quintana a 53. Demà en l'última etapa de la Volta 2022, es decidirà el vencedor a les sis pujades a la muntanya de Montjuic, a Barcelona. Com cada dia, en directe per l'Esport3. Demà a partir de les 12.15.

 

Anar al contingut