barça

L'assemblea del Barça aprova les palanques econòmiques

El club blaugrana podria ingressar entre 700 i 800 milions per la venda d'una part de la societat BLM i d'un percentatge dels drets televisius dels partits de Lliga

Redacció Esport3Actualitzat

La junta directiva del Barça ja té l'aval dels socis i sòcies del club per activar les palanques econòmiques que han de permetre una millora notable en la seva situació financera.  830 compromissaris han participat d'una assemblea que ha durat tres hores i mitja.

En la primera votació, amb 568 vots a favor, 65 en contra i 13 en blanc, s'ha aprovat la venda d'una part de l'explotació del negoci de la societat BLM (Barça Licensing & Merchandising), en un percentatge màxim d'un 49'9%. El club espera treure'n entre 200 i 300 milions d'euros.

En la segona votació, amb 494 vots a favor, 62 en contra i 13 en blanc, s'ha aprovat la venda d'un percentatge màxim d'un 25% dels drets televisius dels partits de Lliga, per un període no superior a 25 anys. En aquest concepte, el Barça podria ingressar uns 500 milions d'euros.

Així ha anat l'assemblea, pas a pas

Puntualment, a les 19.00, la Junta Directiva del Barça, encapçalada per Joan Laporta, ha comparegut a l'Auditori 1899 per iniciar l'assemblea. Amb 636 compromissaris acreditats, el secretari de la Junta, Josep Cubells, ha donat per començada la sessió.

Informe del president

Joan Laporta ha obert l'assemblea de compromissaris amb l'informe on ha demanat als socis i sòcies l'aprovació del les denominades "palanques econòmiques" per millorar la situació financera i esportiva del club. Ho ha fet amb un símil automovilístic: "Quan vam arribar, ens vam trobar un club que era com un Ferrari, però sense benzina i amb el motor gripat. Amb les primeres mesures que vam prendre, vam aconseguir engegar el cotxe. Ara, si els socis i sòcies ens autoritzen a activar les palanques econòmiques, podrem fer que el cotxe estigui a punt per ser a la línia de sortida i amb opcions de guanyar".  Igualment, Laporta s'ha compromès a aplicar criteris de prudència i sostenibilitat financera per evitar cometre alguns dels errors comesos en el passat. 

El president blaugrana ha explicat que després de tres anys anys amb pèrdues "l'activació de les palanques econòmiques ens portarà a tenir beneficis i això és molt important per tal que els nostres competidors no ens vegin afeblits". No hi ha faltat una referència indirecta als requisits de la Lliga i el seu president, Javier Tebas: "Hi ha persones amb molt poder, en organismes reguladors, que ens posen molts obstacles de manera sistemàtica i obsessiva".

Imatges de l'assemblea general extraordinària (FCB)

El Barça vol ingressar un mínim de 600 milions d'euros

Joan Laporta, en resposta a preguntes dels compromissaris, ha explicat que "entre les dues operacions que es sotmeten avui a votació, el Barça vol ingressar un mínim de 600 milions d'euros" per tal de convertir els fons propis de negatius a positius i per tenir liquiditat per poder dur a terme altres operacions, entre elles els fitxatges per als equips professionals. Posteriorment ha afegit: "Podríem no fer res i seguir al tram tram. Però llavors no podríem ser competitius i lluitar al costat dels clubs Top".

Primera palanca: La venda d'una part del negoci de BLM, per més de 200 milions

El vicepresident de l'àrea de màrqueting, Juli Guiu, ha estat l'encarregat d'exposar les condicions per a la venda d'una part del negoci de BLM, la societat encarregada de comercialitzar la marca Barça. Ha explicat que serà sempre una venda "d'una part minoritària, fins un màxim d'un 49,9 per cent, i sempre amb una opció de recompra per part del club en un curt o mig termini".

Joan Laporta ha avançat que "hi ha quatre ofertes i l'operació es podria tancar per un preu al voltant dels 200 o 300 milions d'euros".

Joan Gaspart: "És una palanca esportiva"

En el torn de paraula dels presents a l'Auditori, ha agafat el micròfon l'expresident Joan Gaspart per dir: "Que ningú s'equivoqui, no estem parlant de palanques econòmiques sinó de palanques esportives. Els diners són perquè Mateu Alemany i Xavi Hernández puguin fitxar els millors jugadors per tornar a ser competitius". Gaspart ha acabat la seva intervenció recordant el president de la LFP: "cal votar que sí a l'activació de les palanques, encara que només sigui per poder trucar dilluns a Javier Tebas i dir-li que s'oblidi de nosaltres".

Segona palanca: La venda d'una part dels drets televisius

El vicepresident econòmic del Barça, Eduard Romeu, és l'encarregat d'exposar als socis i sòcies compromissaris la segona palanca econòmica que el club vol activar. Es tracta de la venda d'una part dels drets televisius corresponents a la retransmissió dels partits de Lliga. En la temporada 20-21, el Barça va ingressar 166 milions d'euros en aquest concepte.

El Barça proposa oferir als inversors l'adquisició d'un màxim d'un 25% d'aquests drets televisius, equivalents a uns 41,5 milions d'euros, que suposen el 5% del pressupost total del club.

El contracte de venda, ha explicat Romeu, "en cap cas superaria el límit de 25 anys". I ha especificat el preu de venda: "Per cada 10% dels drets televisius no ingressarem, en cap cas, menys de 200 milions d'euros".

Joan Laporta també ha demanat el vot favorable a l'aprovació d'aquesta segona palanca: "És la combincació de les dues palanques el que permetrà sanejar el club i poder fitxar. Si només n'activem una ens quedarem a mig camí i seguirem patint". I, de nou, ha tonrat a carregar contra la Lliga: "les normes del Fair Play van canviant segons bufa el vent. Fins ara podíem inscriure jugadors menors de 23 anys al filial i al juvenil, però a 600 quilòmetres d'aquí ara han fet una llei anti Barça perquè ara no els puguem inscriure sense computar fair-play. Ja sabreu de quin nom parlo". Sense dir-lo, el president del Barça es referia clarament a Gavi.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut