Muntanya

L'atleta de muntanya Biel Ràfols puja a Google Maps un dels itineraris d'ascensió al Pedraforca

L'atleta de muntanya Biel Ràfols puja a Google Maps l'itinerari des del refugi Lluís Estasen fins al cim d'una de les muntanyes més emblemàtiques de Catalunya

Artur PegueraActualitzat

"Tothom pot pujar al Pedraforca!" Aquesta afirmació, que posaria els pèls de punta a molta gent, es pot dir sense embuts... però especificant que l'ascens es farà de forma virtual.

El corredor de muntanya Biel Ràfols s'ha marcat l'objectiu de pujar a Google Maps l'itinerari des de la base de les principals muntanyes de Catalunya fins al cim. I ho fa amb un doble objectiu:

"D'una banda, és interessant que la gent que vulgui pujar a una muntanya per primer cop pugui visualitzar tot el que es trobarà pel camí. Moltes vegades hi ha perills imprevistos que convé descobrir abans d'arribar a lloc. D'aquesta manera molta gent podrà calibrar si està capacitat per ascendir al cim sense arriscar-se a tenir un accident."

L'altra finalitat d'aquest projecte és acostar les muntanyes a les persones que, per una raó o una altra, no hi poden accedir:

"No fa gaire vaig voler anar al Pedraforca amb la meva àvia; li vaig mostrar els llocs més complicats que havíem de passar i, entre tots dos, vam convenir que era millor no provar-ho. Però gràcies a les gravacions que havia fet, la meva àvia va poder seguir els corriols, camins i grimpades fins arribar al cim... de manera virtual."

L'àvia del Biel, com ja pot fer tothom, va poder disfrutar de les mateixes vistes privilegiades que tenen aquells que fan el cim del Pedraforca, gràcies a la imatge de 360 graus que el seu net va captar des de dalt de tot.

No és una feina fàcil; Biel ha de carregar amb més de cinc quilos de material, comptant la càmera, els suports, les bateries, antenes... Un cop instal·lat l'artefacte enregistra el recorregut. Quan arriba a casa el descarrega i, després, amb l'ajuda de l'informàtic Dani Ramírez el pugen a Google Maps.

No obtenen cap benefici econòmic, al contrari, han d'assumir totes les despeses; però són feliços de posar a l'abast de tothom aquesta novetat tecnològica. De moment ja han enregistrar les rutes de la Pica d'Estats i el Pedraforca, i aviat pujaran Sant Jeroni. Fora de Catalunya també han enregistrat el recorregut de Zegama, el Mont Perdut i algunes muntanyes d'Andorra.

Duels al Pedraforca

El Pedraforca és un cim molt apte també per fer rècords. Jan Margarit i Zaid Ait Malec, dos dels atletes més destacats de les curses de muntanya, es van enfrontar aquest estiu al repte de pujar i baixar el Pedraforca de 2.506 metres d'alçada des del refugi Lluís Estasen. Un recorregut de 6 km, amb més de 800 metres de desnivell positiu i gairebé 1.700 d'acumulats que es va emportar Zaid amb un temps de 54 minuts i 21 segons. Margarit va acabar fent 1 hora i 1 minut.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut