El Palamós, degà del futbol català, podrà competir per jugar en la nova Superlliga catalana (@PalamosCF)
Futbol català

L'assemblea de l'FCF aprova una nova categoria i la reestructuració del futbol base

La Superlliga es disputarà a partir de la temporada 2023-24, i en aquesta mateixa campanya també arrencaran les noves categories de futbol formatiu dividides per any de naixement

Jordi Sunyer CapellaActualitzat

L'assemblea de la Federació Catalana de Futbol ha aprovat, aquest vespre a Blanes, una petita revolució en el pla de competició a aplicar per la temporada 2023-24. Els clubs s'han mostrat favorables a la creació d'una nova categoria pont entre la Tercera RFEF i les categories territorials (la Superlliga catalana), l'establiment de categories per edats en el futbol formatiu i diverses mesures contra els "clubs tauró". Però també han validat, ja a partir de la temporada 2022-23, la participació femenina universal, és a dir, que una jugadora podrà jugar en qualsevol equip masculí d'àmbit territorial o de futbol formatiu.

Uns dos-cents assembleistes han participat en l'assemblea de l'FCF a Blanes (FCF)

La nova categoria del futbol amateur català s'anomenarà Superlliga. Serà una categoria intermèdia entre la Tercera RFEF i la Primera Catalana, tindrà un grup únic i la formaran setze equips; els descendits de Tercera, els classificats entre el segon i el cinquè de cadascun dels tres grups de Primera Catalana i el guanyador d'una eliminatòria entre els dos sisens amb millor coeficient.

Amb la creació d'aquesta nova lliga, la Federació pretén "reduir el salt" entre el futbol territorial i les categories estatals, per bé que l'actual Tercera RFEF és el cinquè graó del futbol espanyol, i busca "un atractiu més gran per la presència de patrocinadors".

Un partit entre equips benjamins al camp del Pic del Bac, a Olot, aquesta temporada (@olotjspm)

L'altra novetat a partir de la temporada 2023-24 serà la categorització progressiva dels equips de futbol formatiu per any de naixement, en lloc de les actuals denominacions. Les actuals categories "prebenjamí", "benjamí" i "aleví" desapareixeran, i cada any de naixement tindrà una categoria pròpia. Per exemple, els nens i nenes nascuts el 2015 competiran, a partir de l'estiu del 2023, en la nova categoria "sub-9". El canvi s'estendrà a totes les categories actuals fins a la temporada 2026-27, quan s'eliminarà l'actual categoria juvenil. D'altra banda, els assembleistes també han aprovat la divisió de les competicions de futbol formatiu en dos models: per una banda, es mantenen les actuals competicions, però, per l'altra, es crearan les anomenades "lligues lúdiques", amb grups reduïts, sense ascensos ni descensos i en dues fases, obertes a qualsevol equip federat, similars a les conegudes com a "lligues dels Consells" que es disputen en àmbit comarcal en categories de futbol-7. Aquestes modificacions només s'aplicaran, en aquest cas, en competicions masculines, sense perjudici que s'hi pugui inscriure un equip format íntegrament per noies.

Espectadors en un partit de futbol formatiu a la Pobla de Mafumet, al Tarragonès (@CFPobladeMafumet)

També en referència al futbol formatiu, l'assemblea ha votat a favor de diverses mesures per castigar els anomenats "clubs tauró", és a dir, equips que recluten de manera massiva jugadors en edat de formació d'equips més modestos del seu àmbit geogràfic, dificultant-ne el creixement i, en alguns casos, la subsistència. El club que inscrigui més de sis equips de futbol-7 o més de quatre de futbol-11 en una mateixa categoria haurà d'abonar una taxa de 500 euros per equip extra, sempre que quedi acreditat que almenys el 30% de jugadors de la base del club són d'un altre municipi. També es castigarà que en un mateix equip hi hagi més de tres jugadors captats de clubs de fora del municipi. La norma, amb tot, no s'aplicarà a entitats d'una mateixa població, malgrat que existeixen coneguts exemples de "clubs tauró" que recluten futbolistes de curta edat en equips de barri de la mateixa ciutat.

Els clubs han acceptat que Joan Soteras cobri 120.000 euros per any per la dedicació al càrrec de president (FCF)

En la reunió també s'ha presentat, pel que fa a l'exercici econòmic de l'any 2021, un superàvit proper al milió i mig d'euros, i un pressupost per al proper exercici que ronda els vint-i-set. Entre les despeses a fer hi haurà el salari del president, Joan Soteras; cobrarà 120.000 euros per any per la dedicació al càrrec, i els directius també cobraran, en concepte d'assistència a comitès i comissions, a raó de 300 euros per sessió.

Anar al contingut