Joan Laporta i el seu equip han parat el primer cop (EFE)
Barça

Laporta arriba als 100 dies amb el primer match-ball econòmic salvat

El nou equip directiu del Barça assumeix ara el pròxim gran escull: retallar la massa salarial per complir amb les normes de fair play financer de la UEFA i la Lliga

Agència EFEActualitzat

Joan Laporta ha arribat aquest divendres als 100 dies de gràcia com a president del FC Barcelona amb l'alleujament d'haver solucionat part de les urgències econòmiques gràcies al fet que l'assemblea general de compromissaris li va aprovar el finançament del deute de fins a 525 milions d'euros vehiculada pel fons d'inversió Goldman Sachs.

Això permetrà al club blaugrana, segons el seu vicepresident econòmic, Eduard Romeu (va assumir el càrrec després de la renúncia de Jaume Giró), "tenir liquiditat durant els propers 24 mesos" i poder implementar "el pla de negoci que s'està elaborant per incrementar els ingressos del club, i establir un control dels costos salarials esportius i de gestió".

Aquesta operació, que es formalitzarà durant el mes d'agost, tindrà un interès màxim del 3% (els economistes consultats per EFE expliquen que les condicions actuals del mercat permeten que es pugui aconseguir un percentatge inferior) i l'entitat blaugrana considera que el termini per retornar el préstec serà de 15 anys. Els drets de televisió seran la garantia. Aquesta liquiditat és bàsica per poder fer front als 730 milions d'euros de deute a curt termini (el total és de 1.200 milions) que té el FC Barcelona, la majoria d'ell amb entitats financeres.

A més, en l'assemblea del passat diumenge es va anunciar que el club va demanar un préstec pont de 80 milions d'euros per pagar les despeses dels pròxims tres mesos, entre les quals destaquen els salaris dels jugadors (57 milions). Aquest tema és el següent gran escull que té per davant el president Laporta a nivell econòmic. En la seva primera roda de premsa, que es va fer a finals de maig, va anunciar que "la massa salarial suposa un 110% dels ingressos previstos pel club", rondant els 650 milions anuals entre salaris i amortitzacions.

El president de LaLiga, Javier Tebas, va explicar que "el Barça s'emporta la palma de les pèrdues" en la presentació de l'informe econòmic de la temporada 2019-2020 que va tenir lloc dilluns.

La intenció és desfer-se de grans salaris de futbolistes que no han donat el rendiment esperat, com Samuel Umtiti, Philippe Coutinho, Sergi Roberto o Ousmane Dembélé, que serà difícil de col·locar al mercat després de la seva greu lesió amb França mentre disputava l'Eurocopa. El fair play financer de la UEFA, que marca el límit de la massa salarial en el 70% dels ingressos, no admet una altra opció. El mateix Laporta va reconèixer fa poc que el compliment del fair play financer és un element clau a l'hora de poder tancar la renovació de Leo Messi, que acaba contracte aquest 30 de juny, per dos anys més. Però l'operació està molt prop de concretar-se.

Aprovats els comptes

A part de l'aprovació del finançament del deute, a l'assemblea del passat diumenge Laporta també va aconseguir que s'aprovessin els comptes del curs 2019-2020 i el pressupost del curs 2020-2021, pertanyents a la gestió de la junta de Josep Maria Bartomeu. Això, segons l'actual mandatari, evitarà "una paràlisi institucional" i que la nova junta "pugui presentar els seus comptes". Però es dona l'estranya circumstància que aquest pressupost, que té previst ingressar 828 milions d'euros i obtenir 1 milió de beneficis, el 30 de juny es tancarà amb unes pèrdues de més de 300 milions, segons fonts de la directiva de Laporta.

Mentrestant, en el club s'està duent a terme des de fa mesos una exhaustiva auditoria per conèixer l'estat real de l'entitat. Els resultats sortiran a la llum a mitjans de juliol i en una recent entrevista a La Vanguardia Laporta va explicar que "el club està pitjor del que pensava". Curiosament, durant aquests primers 100 dies de mandat no s'ha parlat en cap moment dels "bons Laporta", els quals van ser un dels temes estrella durant la campanya electoral que va acabar amb les eleccions del 7 de març. Llavors la idea, que es va encarregar d'explicar sobretot Jaume Giró, era fer dues línies d'emissions de deutes: bons institucionals per a inversors i d'altres pensats per als socis i aficionats, que rebrien recompenses en forma d'experiències relacionades amb el FC Barcelona.

Anar al contingut