Laporta en el faristol parlant
Joan Laporta, en la represa de l'assemblea (FC Barcelona)
Assemblea Barça

S'aprova el finançament per dur a terme les obres de l'Espai Barça

La votació ha estat favorable al que demanava el club, amb 405 vots a favor, 21 en contra i només 6 en blanc

Jordi SunyerActualitzat

Els socis del Barça han aprovat un finançament de 1.500 milions d'euros per poder entomar les obres de l'Espai Barça. Aquesta és la quantitat que segons el CEO del club, Ferran Reverter, és la necessària per materialitzar la totalitat del projecte.

La votació ha estat favorable al que demanava el club, amb 405 vots a favor, 21 en contra i només 6 en blanc.

 

 

El projecte incorpora diverses modificacions per pal·liar, segons el club, les "mancances d'accessibilitat, visibilitat i confort i els riscos de construcció" de l'anterior, del qual també es vol "millorar la sostenibilitat".

El Barça garanteix que aquesta variació evitaria que uns dotze mil abonats de la primera graderia s'hagin de reubicar a la tercera. Un dels principals canvis seria la creació d'una nova doble anella d'espais d'hospitalitat al nou Camp Nou. El director executiu de l'entitat, Ferran Reverter, havia avançat que el nou estadi augmentarà la seva capacitat fins als 105.000 espectadors.

Una imatge de l'exterior del nou Camp Nou tal com l'ha presentat avui el club (FC Barcelona)

La vicepresidenta institucional del club, Maria Elena Fort, va assegurar, abans de l'ajornament, que "sobre l'Espai Barça s'ha de basar la recuperació econòmica del club, perquè cal garantir, mitjançant l'autogestió, que l'estructura de propietat de l'entitat sigui la mateixa". Fort ha argumentat que la remodelació de les instal·lacions "permetrà mantenir els millors patrocinadors, incrementar els espais per hospitalitat i restauració i allotjar finals europees i mundials, perquè ara no es pot."

Fort, que ha revelat que el Barça és sancionat per incomplir la normativa de l'Eurolliga en cada partit al Palau Blaugrana, ha lamentat que s'hagin "invertit, fins ara, 145 milions d'euros per executar només el 5% del projecte" i ha recordat: "Tots els diners en reparacions del Camp Nou que invertim a partir d'ara seran a fons perdut."

La vicepresidenta blaugrana ha establert una crua comparació entre el Camp Nou i altres grans estadis europeus, fins i tot el Santiago Bernabéu:

"Hi ha 67 estadis a Europa de més de 40.000 espectadors més moderns que el del Barça. I tots han costat, com a mínim, set-cents milions d'euros. El projecte anterior estava infravalorat en pressupost i en temps."

Aspecte del Palau Blaugrana durant una de les intervencions de Joan Laporta (Francesc Latorre)

 

El préstec aniria a càrrec del banc d'inversió nord-americà Goldman Sachs, que ja ha activat una altra operació per valor de 595 milions d'euros amb un període de venciment de deu anys, a un interès de l'1,98% ("que ha permès afrontar pagaments immediats", segons Laporta) i amb els drets de televisió del club com a garantia.

Amb aquesta acció, Goldman Sachs haurà deixat al club gairebé 2.100 milions d'euros. En el cas del finançament de l'Espai Barça, s'hauria de retornar en 35 anys amb un interès "de mercat", i es compta amb els ingressos extra que aportarà la nova reformulació del projecte, que hauria d'estar plenament completat el 2027.

Aquests ingressos se centren en ofertes d'hospitalitat, de restauració i comercials, patrocinis, espectacles i concerts al nou Palau Blaugrana, els naming rights title rights sobre les diferents instal·lacions del recinte i les activitats del Campus. El club calcula en poder percebre uns 200 milions d'euros anuals a partir d'aquests conceptes.

"Aquests ingressos s'han calculat en comparació amb la resta de clubs que han realitzat inversions en un nou estadi similars a la nostra", ha puntualitzat el CEO, Ferran Reverter

 "Les obres no costaran diners als socis, ni es posarà mai en risc la gestió esportiva, ni s'hipotecarà el patrimoni del club", ha insistit Reverter.

Una imatge de Joan Laporta durant l'assemblea d'aquesta tarda al Palau Blaugrana (Alejandro García / EFE)

El cost del nou Camp Nou passaria de 420 a 900 milions d'euros, i el del nou Palau Blaugrana de 90 a 420, perquè la intenció és ampliar l'aforament previst de les 10.000 a les 15.000 persones. "Calia una reforma profunda de l'estadi per adaptar-lo a les exigències de l'esport d'elit", ha assenyalat el president del FC Barcelona, Joan Laporta:

"Hi afegirem el nou Palau Blaugrana, el petit Palau (amb el Palau de Gel) i el nou Campus Barça, l'espai d'esport i entreteniment més gran i innovador d'Europa. És un projecte absolutament necessari perquè ha de ser l'orgull del barcelonisme durant un segle. Tindrà un impacte similar al del dels Jocs Olímpics del 1992."

Reverter no ha aclarit, però, si Goldman Sachs pot nomenar un consultor econòmic si els ingressos obtinguts no són els previstos, però el president de la comissió econòmica, Jaume Guardiola, ha puntualitzat que valida la inversió sempre que l'empresa inversora "assumeixi el risc i no pugui impulsar cap acció de reclamació contra el club ni cap hipoteca sobre els seus béns immobles", i ha exigit "una estructura de governança corporativa per garantir una actuació acurada i transparent, també en l'execució econòmica del projecte."

Anar al contingut