Rugbi

La UE Santboiana, campiona de Lliga de rugbi 16 anys després

L'equip català ha derrotat l'Ordizia guipuscoà (23-17) i guanya la Lliga de la Divisió d'Honor de rugbi per vuitena vegada en la seva història, per rubricar la celebració del seu centenari

Xavier Bonastre i ThióActualitzat

Ha començat el partit la Unió Esportiva Santboiana pressionant l'Ordizia en terreny de l'equip basc per mirar d'avançar-se en el marcador, però no ho ha aconseguit. Ha estat l'Ordizia qui ha marcat primer. En el minut 16, l'irlandès Elliot Ryan ha estat el més llest de la classe, s'ha colat entre els defensors de l'equip català i ha sumat els 5 punts de l'assaig. Instants després, l'argentí Valentín Cruz transformava per fer pujar el 0 a 7.

La reacció de la Santboiana no ha trigat. Una ràpida jugada d'atac l'ha acabat convertint en marca l'"arriere" local Imanol Martínez. Ha rubricat l'acció amb la transformació a pals Javier Rojas. El mateix Rojas, 4 minuts més tard, ha sorprès amb un espectacular "drop" que avançava 10 a 7 la Santboiana.

L'equip català s'ha llançat a pressionar encara més. En el minut 31 ha obtingut novament fruit d'això, perquè una puntada de peu defensiva que ha caçat perfectament al mig del camp Imanol Martínez, l'ha convertit en un altre magnífic "drop" el jugador de la Santboiana, per fer pujar el 13 a 7 en el marcador del Baldiri Aleu. El "drop" no és gaire habitual, i dos en un partit i consecutius, encara menys.

L'Ordizia ha volgut reaccionar per mirar d'arribar al descans com a mínim amb una diferència més curta. Julen Goya ha estat a punt de fer marca en el minut 37, però la bona defensa de la Santboiana al costat del banderí ho ha impedit. A la mitja part, doncs, 13 a 7.

A l'inici de la 2a part s'ha lesionat l'irlandès de l'Ordizia Elliot Ryan i no ha pogut seguir. Se l'han endut en llitera. Una baixa sensible per a l'equip basc, sens dubte. També ha tingut una baixa important la Unió Esportiva Santboiana. El capità Afase Taule, que jugava lesionat, no ha pogut seguir i en el minut 14 del segon període ha deixat el terreny de joc.

El moment culminant de la final ha estat la marca que ha fet Ignacio Contardi en el minut 16. Després d'una bona acció de "tush", la Santboiana ha mantingut la pilota. Contardi ha sortit com una fletxa i ha aconseguit una marca molt centrada que, amb els dos punts de la transformació posterior, ha fet que els catalans es posessin amb un 20 a 7 que semblava decidir la final.

L'Ordizia ha reaccionat i, amb un cop de càstig transformat per Valentín Cruz, ha escurçat diferències: 20 a 10. Era el minut 18. La rèplica catalana ha arribat amb un altre cop de càstig que Javier Rojas ha pogut convertir en tres punts més, tot i que el llançament era complicat al tenir molt poc angle. Ha suposat el 23 a 10. Javier Rojas ha pogut sentenciar amb un xut a pals en el minut 37, però amb el vent en contra no ha pogut sumar els 3 punts.

Un últim assaig i la transformació posterior de l'Ordizia, ja amb el temps exhaurit, han estat anecdòtics i només han servit als bascos per maquillar el resultat.

La Unió Esportiva Santboiana ha acabat el partit celebrant una victòria que ha suposat guanyar la Lliga per 8a vegada en la seva història, que aquest any compleix el seu centenari. Des del 2006 --feia 16 anys-- que no ho aconseguia. L'estadi Baldiri Aleu ha pogut, finalment, celebrar un gran èxit del seu equip.  

Anar al contingut