Lewandowski celebra el seu golàs de xilena, que ha obert la victòria del Bayern a Kíev (Valentyn Ogirenko / Reuters)
Lliga de Campions

La supèrbia del Bayern està a punt d'aixafar el xou sobre gel de Lewandowski (1-2)

El polonès ha regalat una xilena majestuosa que ha obert la victòria bavaresa. Coman, abans del descans, ha encarrilat el partit per al Bayern, però els bavaresos s'han relaxat en excés i un Dinamo abnegat ha estat a prop de fer saltar la banca

Jordi SunyerActualitzat

Poques coses més precioses hi ha al planeta com un partit sobre un terreny ben blanc i amb pilota vermella. Per als futbolistes és, sens dubte, un suplici, però també els pobres ciclistes del Giro es recordaven de tota la família del capo organizzatore Torriani cada vegada que descobria un nou port a ascendir entre les neus de maig, i allà es van escriure algunes de les pàgines més bestials d'aquest esport. De la mateixa manera, perduren a les retines futboleres els gols sobre la neu de Vieri a Moscou, o de Corneliusson a Como.

Avui, Robert Lewandowski s'ha guanyat la presència als highlights de les millors dianes on ice amb una xilena formidable, i el Bayern ha segellat el primer lloc del grup del Barça (1-2). Això sí, el guió del partit ha estat a punt de ser el d'aquelles pel·lícules de diumenge a la tarda en què un escamot de ganasses és vençut per una colleta de nens tan angelicals com espavilats; després de perdonar un grapat d'ocasions, el Dinamo ha arribat a tenir l'empat a l'abast.

Un operari comença a treure la neu acumulada sobre la gespa de l'Estadi Olímpic de Kíev (Valentyn Ogirenko / Reuters)

A la llista de baixes del Bayern s'ha afegit a última hora la de Sabitzer, amb una lesió muscular, però malgrat les nou absències, l'atac bavarès era imponent, amb Coman, Müller, Sané i Lewandowski. Només ha calgut un minut i mig per veure la primera rematada amb intenció, de Goretzka, bloquejada pel seu company Tolisso. I només n'ha calgut esperar tres per veure el primer ucraïnès entonat que ha volgut exhibir el seu tors nu sobre la gespa. La interrupció ha atordit el Bayern, que ha vist com Shkurin no ha rematat per poc una centrada de Mykolenko des de l'esquerra (5').

Amb tot, no parava de nevar, i veure un joc més o menys fluid entre patinades començava a esdevenir quimèric. Robert Lewandowski, però, té una gamma inesgotable de recursos; en veure un rebuig alt del jove Zabarnyi a un xut mossegat de Pavard, sempre ben col·locat, el punta varsovià ha traçat una rematada de tisora gimnàstica, colossal, imparable (0-1, 14'), el seu novè gol en cinc partits de Champions.

L'espontani que ha saltat mig nu a la gespa, perseguit pels "stewards" del Dinamo (Valentyn Ogirenko / Reuters)

A partir d'aquí, el Bayern ha controlat el joc amb tanta comoditat que Neuer s'ha confiat en voler picar de primeres un rebuig enrere de Goretzka; la pilota fluorescent ha lliscat, ha fregat el peu del porter i ha picat al pal (29'). Aquest i un xut de Tsygankov han estat els únics esglais, en el primer temps, d'un Dinamo vivaç, però innocent en la finalització; i els bavaresos, en canvi, n'han tingut prou amb un altre cop de geni per liquidar el partit. Tolisso ha centrat des de l'esquerra, Müller ha saltat com un cangur per deixar passar la pilota i Coman ha finalitzat enviant la pilota a la creueta i fent caure tota la neu acumulada sobre el travesser (0-2, 43').

La neu s'ha anat acumulant sobre el pentinat de Leroy Sané durant el partit (Valentyn Ogirenko / Reuters)

La claríssima oportunitat que ha malaguanyat el Dinamo a l'inici de la represa retratava l'equip de Lucescu: després de rebre de Vitinho, Xaparenko ha dibuixat una paret acadèmica dins l'àrea amb Buialskiy, però el 10 ucraïnès ha topat dos cops amb Neuer (47'). Als ucraïnesos no se'ls ha pogut negar l'entrega, però quan s'acostaven a la porta rival se'ls manifestaven tots els complexos.

Era un bon escenari perquè Marc Roca recuperés ritme de competició amb el Bayern; el de la Granada, després de la seva lesió, ha entrat per Coman per disputar els últims 25 minuts. El Bayern duia el partit al crepuscle, però el Dinamo no s'ha volgut rendir i, finalment, ha sabut aprofitar un desajust defensiu per alimentar esperances: Tsygànkov ha connectat amb Gàrmaix dins l'àrea i aquest ha batut Neuer per sota (1-2, 70').

De sobte, un Bayern pagat de si mateix ha temut per una victòria que donava per descomptada. Müller i Lewandowski s'apagaven en els últims metres, i Nianzou ha caigut lesionat a l'espatlla. Neuer ha deixat passar un xut de Tsygànkov que ha picat al lateral del pal (90') mentre els bavaresos miraven el rellotge, en un escenari absolutament impensat vint minuts abans. Però al final, el Bayern ha acabat guanyant, com sempre, i la classificació resa: quinze punts de quinze i dinou gols a favor. Els campions també han de saber sortir del fang.

Anar al contingut