Barça

La sisena Pilota d'Or de Messi: la longevitat per sobre dels trofeus

En un 2019 en què només ha festejat la Lliga, Messi ha recuperat els dos trofeus individuals més prestigiosos. Malgrat els llocs comuns sobre aquests guardons, s'ha acabat imposant el reconeixement a una trajectòria sostingudament enlluernadora.
Jordi Sunyer Actualitzat
TEMA:
Messi
Leo Messi, amb les sis Pilotes d'Or que ha guanyat en la seva carrera

Contràriament al que asseguren els arguments suats d'altres edicions del guardó, els títols no han decantat la tria de Messi com a vencedor del guardó de France Football. Més aviat, els mèrits de l'argentí són molt més individuals que col·lectius. El seu equip només ha alçat la Lliga, a diferència del que havia ocorregut les últimes vegades que el de Rosario s'havia endut la Pilota d'Or, acompanyada sempre d'una Copa del Rei, una Supercopa o una Champions. En canvi, en aquest 2019, Messi ha estat nomenat The Best per primera vegada; ha celebrat la seva tercera Bota d'Or consecutiva; la UEFA l'ha reconegut com a millor davanter de la temporada ja passada; i la Lliga, de la qual és el pichichi, l'ha premiat com a millor jugador. Virgil van Dijk acredita la consecució de la Premier i de la Champions i els reconeixements com a millor jugador del campionat anglès i de la màxima competició europea tant per part de la patronal com dels seus companys, però, igual que al premi de la FIFA, l'argentí ha batut el neerlandès

Seria fàcil argumentar que Messi és un recòrdman de la trepanació de porteries, element sempre llaminer en els premis individuals, i que el seu principal rival per als guardons individuals es dedica a desendollar el trepant. La clau, però, radica segurament en la longevitat. Fa catorze anys, a l'argentí ja el van nomenar millor jugador del seu país, un guardó decidit pels periodistes esportius del seu país. El 2007, ja va entrar en l'onze de l'any de FIFPro, el sindicat mundial de futbolistes professionals, per no tornar-ne a sortir; el 2008, va ingressar a l'alineació escollida per la UEFA, i el 2009, va multiplicar exponencialment la consecució de premis individuals. Els més prestigiosos els ha recuperat en un any discret pel que fa als títols i en què, de moment, certifica la davallada del seu registre golejador: suma, fins ara, 41 gols amb el Barça, per 47 fa dos anys, 50 en fa tres i 51 en fa quatre. Però continuar sent, als 32 anys, el jugador de camp amb un percentatge més gran de minuts jugats en les grans lligues, encara decisiu en moments seleccionats, ha acabat esdevenint, almenys enguany, un factor de pes.

Alguns guardons són poc ambigus en el seu objectiu, com l'Onze d'Or al millor futbolista de la temporada que s'ha endut Sadio Mané, amb Jürgen Klopp com a millor entrenador, o el del jugador de l'any determinat per la UEFA. Però si, com va indicar fa un temps, en una roda de premsa viral, l'internacional brasiler Filipe Luis, The Best i la Pilota d'Or recompensen el millor jugador del planeta en actiu, aquest, segurament, és Messi, decepcions amb club i selecció incloses. Ara bé, ja se sap d'altres anys: tots els premis individuals són una camama.

ARXIVAT A:
Messi