Imatge de l'Etihad Stadium
Imatge de l'Etihad Stadium (@mancity)
Futbol

Les sancions a les que s'enfronta el Manchester City

La Premier League acusa el Manchester City d'irregularitats financeres que podrien comportar sancions esportives i econòmiques

Redacció Esport3Actualitzat

La Premier League ha acusat el Manchester City de cometre irregularitats financeres als seus comptes. La patronal futbolística britànica assegura haver detectat irregularitats des de les temporades 2009-10 fins a la 2017-18, pel que fa a beneficis, remuneració de jugadors i entrenadors.  

D'aquesta acusació, que arriba després d'una investigació de quatre anys, se'n podrien derivar sancions econòmiques i fins i tot esportives, com la deducció de punts o, en un cas extrem, l'expulsió de la competició.  

El Manchester City és el vigent campió de la Premier League anglesa i ha guanyat sis vegades el títol des de l'any 2008, quan va ser adquirit per un fons d'inversió dels Emirats Àrabs.  

El City ja havia estat sancionat per la UEFA pel trencament de les normes del fair play financer de l'organisme europeu entre el 2012 i el 2016. El cas va arribar al Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAS), que va donar la raó a l'equip anglès, i la UEFA es va veure obligada a retirar la sanció de dos anys sense participar que li havia imposat.


El City nega les acusacions

La reacció del Manchester City ha arribat al cap d'unes hores. El club ha negat totes les acusacions i ha recordat a la Lliga que va facilitar tota la informació que aquesta li va requerir.

"El Manchester City FC està sorprès per l'emissió d'aquests presumptes incompliments de les regles de la Premier League, sobretot tenint en compte l'ampli compromís i la gran quantitat de materials detallats que s'ha proporcionat a la Premier League."

En el seu comunicat, el club assegura que celebra que una comissió independent s'encarregui del cas i que aquest es resolgui al més aviat possible.  

Les imatges d'arxiu han rescatat unes declaracions de Pep Guardiola al passat mes de maig en què assegurava que ja havia avisat al club que marxaria si descobria que l'havien mentit.

Les possibles sancions al City

Les acusacions de la Premier League que pesen sobre el Manchester City i que relaten infraccions financeres des del 2009 aboquen el conjunt anglès a diferents sancions que van des de les econòmiques fins a la pèrdua de categoria.

El cas del City serà jutjat per una comissió independent, que serà qui hagi de dirimir si l'equip de Manchester és culpable i quina sanció mereix pel centenar d'irregularitats que la Premier League entén que ha comès. La comissió té poder per aplicar sancions que van des del descens fins a la pèrdua de punts aquesta temporada, ja que és poc probable que els resultats d'altres temporades es vegin afectats per aquest cas.

El City també pot rebre multes econòmiques, com ja li va passar el 2020, quan la UEFA el va sancionar amb 30 milions d'euros, que van ser reduïts a 10 després de l'apel·lació davant del Tribunal d'Arbitratge Esportiu. La comissió també pot impedir al City inscriure nous jugadors.
Aquestes són les mesures que la comissió podria dur a terme, encara que la resolució real està molt lluny i encara hi podria haver una apel·lació davant d'altres estaments, com el TAS.

Les sancions més recents al futbol anglès corresponen al Reading, que va perdre sis punts la temporada passada per trencar les regles financeres de l'English Football League (EFL) i el Derby County, que va baixar a League One després de perdre 21 punts per entrar en fallida i per trencar les regles del 'fair play' financer. Tots dos casos pertanyen a la temporada 2021/2022.

Un any abans, el Sheffield Wednesday va perdre sis punts per trencar les normes financeres. A la 19/20 el Wigan Athletic va entrar en fallida i va perdre 12 punts, mentre que aquella mateixa temporada el Macclesfield Town i el Bolton Wanderers van perdre 17 i 12 per problemes econòmics. El cas més recent d'un equip que perdés la categoria va ser el Bury, de League One (Tercera divisió), que va ser expulsat de la lliga per no poder fer front als creditors.

La primera i última vegada que un equip de Premier League va rebre com a sanció la pèrdua de punts va ser el Portsmouth a la temporada 2009/2010 per entrar en fallida.

Anar al contingut