Partit del Lleida Esportiu amb el Nàstic
Lleida i Nàstic compten entre els favorits per lluitar per l'ascens en la nova Segona B
Futbol

La nova Segona B: apassionant per a l'espectador, terrorífica per als equips

Deu equips catalans més l'Andorra s'hauran de repartir en quatre categories, des de la Segona Divisió fins a la nova Tercera RFEF, que serà el cinquè graó del futbol espanyol. Un sistema enrevessat per a una temporada de màxima transcendència

El duel entre el Cornellà i l'Olot obre aquest diumenge al migdia l'última temporada de la Segona Divisió B, que s'extingirà després de quaranta-quatre anys de vida per donar pas a les noves Primera, Segona i Tercera RFEF. Les conseqüències de la pandèmia i la necessitat de crear una temporada de transició cap a les noves categories han provocat que aquesta última campanya de l'antiga divisió de bronze sigui tan enrevessada com apassionant. Malgrat l'oposició dels clubs catalans, tots ells han quedat enquadrats dins d'un mateix subgrup, juntament amb l'Andorra. La part positiva per a l'aficionat és que podrà gaudir d'una autèntica Lliga catalana amb el talent dels filials, clubs històrics i equips més modestos que lluitaran per la supervivència. La part negativa és que clubs amb estructura professional o que en temporades anteriors van optar al playoff es podrien veure abocats a lluitar per no caure a la nova Tercera RFEF, que, a efectes pràctics, serà el cinquè graó del futbol espanyol.

Els tres primers classificats del subgrup català (el 3A) es classificaran per jugar l'anomenada "Segona Fase d'Ascens". En ella s'enfrontaran, a doble volta (sis jornades), amb els tres primers classificats del subgrup 3B, amb equips valencians i balears. Els equips del mateix subgrup no tornaran a trobar-se. Els tres primers classificats d'aquesta segona fase disputaran el playoff d'ascens a Segona Divisió amb eliminatòries a partit únic i en una sola seu (hi haurà setze equips en total), i també hi pot optar el quart si obté el millor coeficient de tots els quarts classificats en la fase en qüestió.

Els classificats del quart al setè disputaran la "Segona Fase per a la Primera RFEF". S'enfrontaran amb els classificats del quart al sisè del subgrup 3B, també a doble volta. En aquesta ocasió, només els dos primers classificats d'aquesta lligueta es guanyaran el dret de disputar la nova Primera RFEF la temporada que ve. La resta s'hauran de conformar amb disputar la Segona Divisió RFEF, que serà el quart graó del futbol espanyol.

La situació més dramàtica la viuran els equips catalans que quedin entre el vuitè i l'onzè lloc en la primera fase, perquè en el millor dels casos disputaran una quarta divisió la temporada següent però, a més, hauran de lluitar per evitar un descens a cinquena que els pot suposar un daltabaix important, sobretot en l'aspecte econòmic. S'hauran d'enfrontar, amb el mateix esquema que les altres fases, amb els equips classificats entre el setè i el desè lloc del subgrup valencià i balear, en l'anomenada "Segona Fase per la Permanència". D'aquesta lligueta, baixaran a la nova Tercera RFEF (cinquè graó) cinc equips, i en pot baixar un sisè (el tercer de la lligueta) si té el pitjor coeficient de tots els grups.

El japonès Hiroki Abe, un dels deu jugadors estrangers del Barça B (FC Barcelona)

Televisió de Catalunya té previst retransmetre, setmanalment, almenys un partit del subgrup 3A a través del canal Esport3. La primera retransmissió (aquest diumenge a les 18.00) serà la del duel entre el Barça B i el Nàstic. Els granes, reforçats a consciència per refer-se de la discreta prestació en la temporada passada, són un dels equips favorits a lluitar per l'ascens a Segona. El rendiment del filial barcelonista, per contra, és una incògnita, després d'incorporar diversos jugadors del juvenil i cares noves estrangeres com Matheus Pereira, Gustavo Maia, Enrique Zeballos o Andrés Solano. Una situació semblant a la de l'Espanyol B, que ha perdut peces importants de la temporada passada com Nico Melamed (al primer equip), Moha Ezzarfani (cedit al Mirandés) o Marc Manchón (al Llagostera). També ha renovat considerablement la plantilla el Cornellà, l'altre equip català que es va quedar a les portes de l'ascens la temporada passada; en canvi, l'Olot manté el bloc que va veure frustrada la seva cursa cap al playoff, amb l'objectiu de mantenir la solidesa defensiva i estalviar-se patiments.

Piqué amb la samarreta tricolor de l'Andorra (@fcandorra)

Serà interessant, també, veure el rendiment de l'Andorra de Nacho Castro, que manté molts dels jugadors que van anar de més a menys la temporada passada però que ha aconseguit reforços importants com el de Marc Pedraza. El Lleida Esportiu aposta pel talent local de Joanet López o Alpha Bagayoko amb incorporacions de valor i experiència com les de Quim Araújo o Abraham Minero, amb l'esperança de tornar a batallar per l'ascens. L'Hospitalet es presenta a la categoria com un equip dinàmic i tàcticament innovador, que va omplir-se de moral guanyant la Copa Catalunya, als penals, davant d'un Llagostera que vol continuar treient rendiment de la seva recepta màgica: domini del seu camp, estratègia molt treballada i joc directe quan cal. Pel que fa al Prat i al Badalona, les dificultats que van experimentar la temporada passada poden fer pensar que són candidats al patiment, però els dos compten amb tècnics amb idees molt clares i que coneixen molt bé la seva plantilla per treure'n el màxim rendiment (Pedro Dólera i Manolo González, respectivament); els escapulats, a més, s'han reforçat en totes les línies amb jugadors experimentats com el central Llerena o els migcampistes Ale Galindo i Ale Meléndez. Serà una temporada a flor de pell, per gaudir o per patir segons des d'on es visqui.

Anar al contingut