Atletisme

La marató de València busca més rècords

La 40a edició de la cursa -sense atletes populars a causa de la pandèmia- buscarà els rècords mundials de marató i de mitja marató. Marta Galimany intentarà batre el rècord d'Espanya de marató que data de fa 25 anys. Totes dues curses les transmetrà l'Esport3, diumenge, a partir de les 7.50

Xavier Bonastre i ThióActualitzat

En els últims anys, la marató de València ha vist un grapat de rècords, cosa que ha convertit la prova en un referent mundial. Ara mateix, la cursa té etiqueta de platí i és la sisena més ràpida del món, només superada per Berlín, Londres, Chicago, Dubai i Frankfurt. Per commemorar la 40a edició, en no poder córrer atletes populars per la pandèmia, els organitzadors s'han bolcat amb l'elit, amb la intenció més o menys soterrada, d'atacar el rècord mundial del kenià Elliud Kipchoge (2h 1m 39s). És per això que s'han contractat atletes molt destacats, com ara l'etíop Birhanu Legese, posseïdor de la quarta millor marca de tots els temps, amb 2h 2m i 48 segons. Tanmateix, el turc d'origen kenià Kan Kigen Ozbilen intentarà batre el seu propi rècord europeu (2h 4m 16s) aconseguit l'any passat a València, precisament.

El rècord mundial femení (2h 14m 4s) sembla més complicat. De tota manera correran a València 5 atletes amb marques per sota de les 2h 20m i tot és possible.

El premi per batre el rècord mundial és suculent: 250.000 dòlars. Cal no oblidar, també, que els 10 primers classificats obtindran plaça per als Jocs Olímpics d'aquest estiu.

El repte de Marta Galimany

En la cursa femenina caldrà estar molt atents al que pugui fer l'atleta vallenca Marta Galimany. Un cop aconseguit el passaport olímpic en fer a Sevilla al febrer 2h 29m 2s, buscarà ara el rècord d'Espanya. La marca de 2h 26m i 51s d'Anna Isabel Alonso data de 1995.

"Sé que és un repte molt complicat però em sento molt bé, he entrenat molt bé i vull provar-me"--diu Galimany

Mitja marató de gran nivell

La mitja marató es correrà també diumenge, amb sortida a les 8 del matí, mitja hora abans que la sortida de la marató. El rècord mundial del kenià Geoffrey Kamworor (58m 1s) podria estar en perill, ja que a València correran tres atletes amb registres per sota dels 59 minuts i 8 més, amb marques per sota dels 60 minuts. A més a més debutarà en la distància el kenià Rhonex Kipruto. Kipruto té el rècord mundial de 10 km fets a València, precisament, amb 26 minuts i 24 segons. El premi per batre el rècord mundial de mitja marató és de 70.000 dòlars.

Tant la mitja marató com la marató seran transmeses en directe per l'Esport3, aquest diumenge, a partir de les 7.50, amb l'anàlisi tècnica de l'excampió d'Espanya de Marató, Benito Ojeda.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut