El Barça, finalista de la Lliga Catalana (@FCBbasket_fem)

Barça i Cadí superen Uni Girona i la Penya per citar-se a la final de la Lliga Catalana

Les blaugranes han tombat per sorpresa l'Uni Girona (59-62) i el Cadí ha superat la Penya amb contundència (63-50) a les semifinals

El Barça-Santfeliuenc disputarà diumenge la final de la Lliga Catalana femenina davant del Cadí La Seu després d'assaltar Fontajau i eliminar un Uni Girona amb poc de rodatge i necessitat de millores, almenys segons el que han explicat després del partit les seves jugadores.

En canvi, les barcelonistes han exhibit totes les seves virtuts, amb l'experimentada Anna Cruz, els bons percentatges de la montenegrina Rakovic i la serenitat d'Ainhoa López.

El Barça-Santfeliuenc ha sorprès les gironines, a qui ja havia derrotat en un amistós a Platja d'Aro (61-68), amb una arrencada impecable en el tir exterior i amb una defensa molt sòlida. L'Spar Girona no ha pogut anotar fins al quart minut de partit, mitjançant Labuckiene.

En canvi, les barcelonistes han cosit les seves rivals a triples; 3 de 3 al final del primer quart, per situar un 9-20, i 5 de 6 en el moment que Mirceva ha anotat el 17-30, ja en el segon període, per donar al seu equip la màxima diferència en el marcador.

L'equip de Bernat Canut sempre ha anat a remolc, confiat en les explosions de Shay Murphy, Rebekah Gardner i María Araújo, les més destacades de les amfitriones a la primera meitat.

L'Spar Girona no ha sabut aprofitar ni tan sols el percentatge inferior al 25% en llançaments de camp que ha acreditat el Barça en el segon quart, i del desgavell general dels qual s'han encomanat fins i tot els àrbitres, que han canviat la decisió d'una personal de Marta Canella quan Shay Murphy ja era a la línia de tirs lliures, per enviar, a la cistella contrària, la montenegrina Rakovic per una falta sobre Araujo. Al descans, el Barça guanyava de vuit (29-37).

A l'inici del tercer quart, Shay Murphy i Rebekah Gardner s'han aliat per completar els millors minuts del Girona fins al moment, també per una evident millora defensiva de les gironines. Les d'Isaac Fernández només han anotat quatre punts en els cinc primers minuts del quart, i la presència de Labuckiene a la pintura i l'encert exterior de María Araújo han permès a l'equip de Bernat Canut assolir la seva primera diferència en el partit (47-45).

Llevat d'un triple de la ucraïnesa Mirceva, però, a partir d'aquest moment als dos equips se'ls han fos els ploms. Errades, pèrdues i desencert en el llançament (Binta Drammeh presentava un 0 de 7 en tirs de camp en aquest moment, i l'Uni acumulava setze pilotes perdudes) han fet que, en quatre minuts, no s'hagi vist ni una cistella en joc. El Girona guanyava d'un al final del període.

Un cop fet el més difícil, amb tot, les amfitriones no han sabut controlar el partit. Ainhoa López, jugadora que ha superat un limfoma de Hodgkin, i la montenegrina Rakovic (màxima anotadora del partit, amb 15 punts) han combinat per plantar un parcial de 0-7. Gardner i Murphy anaven proporcionant balons d'oxigen a les gironines (56-57, 35'), però la robusta canadenca Humblin-Davis intimidava sota el cèrcol i, en general, hi havia molts més nervis que encert a tots dos costats.

A la fase decisiva, un inversemblant rebot d'Araújo (el tretzè) ha permès el Girona situar-se a un sol punt del Barça (58-59 a 1'40"), però un triple estratosfèric de Carol Guerrero a l'entrada de l'últim minut ha estat determinant. Laia Flores ha fallat el llançament lliure que hauria deixat les gironines a una sola possessió, i Araújo ha comès falta en atac en intentar capturar el rebot en un llançament errat de Labuckiene.

El Barça, increïblement, ha donat una última vida a les gironines fallant dos tirs lliures i una altra opció de llançament, però Murphy ha fallat en el darrer segon el triple que hauria forçat la pròrroga. Les d'Isaac Fernández han esdevingut la bèstia negra del Girona només aterrar a la Lliga Femenina.

El Cadí torna a batre la Penya i treu el bitllet per la final de la Lliga (63-50)

El Cadí La Seu ha esdevingut el primer finalista de la Lliga Catalana femenina després de superar el Joventut (63-50) en un matx poc vistós, amb percentatges molt discrets, però que ha servit per intuir el potencial que poden tenir, en els respectius equips, les nord-americanes Taylor Koenen (Cadí) i Alexus Johnson (Joventut), les dues màximes anotadores del partit.

La Penya de Jordi Vizcaíno ha pagat un inici amb moltes imprecisions i una mala selecció de tir. Les verd-i-negres no han anotat la primera cistella fins passat el primer temps mort que ha hagut de sol·licitar el seu tècnic, després d'un primer parcial de 7-0.

La reacció badalonina ha estat bona (7-4), però el Cadí ha mantingut l'agressivitat en defensa i ha recuperat una iniciativa còmoda gràcies a un parell de dos més uns consecutius de la nord-americana Taylor Koenen (15-6). Dos bons detalls, de Laura Piera (entrada a cistella amb l'esquerra) i d'Alba Orois (per sota el cèrcol), han fet que la diferència al final del període fos només de vuit punts (20-12).

El segon quart, amb tot, ha tornat a ser pobre en joc i en anotació, com és admissible en pretemporada. En els cinc primers minuts, el parcial ha estat de 3-2 per a les urgellenques. La Penya es mostrava incapaç d'anotar des de l'exterior, però després d'un altre temps mort de Jordi Vizcaíno, les badalonines s'han apropat en el marcador amb dos triples d'Alexus Johnson i de la polonesa Alexandra Parszenka (27-22).

Taylor Koenen, però, ha respost amb un altre triple, i Raventós, amb una cistella amb suspens --ha tocat tres cops al cèrcol-- ha certificat el 32-22 amb el qual s'ha arribat a la mitja part.

Si el Joventut confiava en el descans per refrescar idees, les de Jordi Acero els han etzibat dues bastonades definitives amb dos triples de Laura Peña i de la gironina Georgina Bahí (38-22). I, si bé les verd-i-negres han replicat amb els primers tres punts de Gala Mestres, han tornat a exhibir molta precipitació en el llançament.

A més, quan han tingut ratxes d'encert, sobretot a través d'Alexus Johnson, el Cadí sempre ha passejat els seus arguments per evitar qualsevol reacció; en aquest tercer període, tres triples d'una Laura Peña inspiradíssima (46-31, 27'). Bahí, imponent en el rebot, també ha contribuït a eixamplar diferències.

Així, l'últim quart no ha tingut més història que la de confirmar Taylor Koenen com a màxima anotadora de les urgellenques (15 punts) i Alexus Johnson com la de les badalonines (16), i la d'incrementar la diferència blava fins als 24 punts, després d'una cistella de Jewel Tunstull (61-37, 33').

Al final, l'entesa entre dues ex de l'Almeda, Marina Aviñoa i Mar Pacheco, ha servit per dignificar el guarisme final (63-50). No ha estat la pallissa que van rebre les verd-i-negres en l'anterior partit de pretemporada que va enfrontar els dos equips (97-53), però les de Jordi Acero han tornat a fer palesa la seva superioritat davant d'una Penya intensa i voluntariosa que competirà per destacar a la Lliga Femenina.