La guia dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020: seus, esports i països
El nombre d'esports torna a créixer, també el de seus, i només Corea del Nord s'absenta de la cita. Tòquio 2020 aposta per la igualtat de gènere, la modernitat i la màxima representativitat
La guia dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020: seus, esports i països
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Jocs Olímpics

La guia dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020: seus, esports i països

El nombre d'esports torna a créixer, també el de seus, i només Corea del Nord s'absenta de la cita. Tòquio 2020 aposta per la igualtat de gènere, la modernitat i la màxima representativitat

Xevi Bardolet/ Enviat especialActualitzat
TEMA:
Jocs Olímpics

La pandèmia ha alterat, i de quina manera, els Jocs de Tòquio 2020. L'endarreriment d'un any i la competició sense públic són els fets més rellevants, però hi ha aspectes que no canviaran, com les disciplines, les seus o la intenció del Comitè Olímpic Internacional d'anar cap a uns Jocs totalment paritaris. Un 49% dels 11.000 atletes participants seran dones, el percentatge més alt de participació femenina de la història. Recordem que en els primers Jocs de l'era moderna, a Atenes 1896, no n'hi va participar cap. Alhora, a Tòquio, és on veurem més proves mixtes.

En altres càrrecs, però, la desproporció continua sent molt gran. Només el 10% dels entrenadors són dones, el mateix passa amb el percentatge de federatius.

205 delegacions

Només Corea del Nord ha renunciat a participar-hi per la pandèmia. Samoa, un estat format per illes de la Polinèsia amb una mínima incidència de la Covid-19, no enviarà esportistes residents al país, però sí participants que viuen fora. Hi haurà un Equip de Refugiats que competirà sota la bandera del COI. Els esportistes russos ho hauran de fer sota el nom de les sigles ROC  (Comitè Olímpic Rus), sense poder utilitzar la bandera ni l'himne. És la conseqüència de la sanció imposada per l'Agència Mundial Antidopatge el 2019.

Arribada d'esportistes britànics a l'aeroport de Haneda (Kim Kyung Hoon/ Reuters)

Els Estats Units aspiren a repetir el liderat en el medaller que ostenta des d'Atlanta 96, a Barcelona va dominar la Comunitat d'Estats Independents, delegació creada en plena disgregació de la Unió Soviètica. Hi ha 71 països que esperen la primera medalla: Bòsnia i Hercegovina, Andorra, el Nepal, Bolívia, Palestina, Nicaragua, El Salvador o Hondures són algunes de les delegacions que encara no s'han estrenat mai en el medaller.

33 esports

El programa de Tòquio 2020 inclou 33 esports i 46 disciplines -poca relació té el ciclisme en ruta amb el BMX freestyle tot i tractar-se del mateix esport. Hi ha els que són referència de sempre, com l'atletisme i la natació, que amplien el nombre de proves. I arriba l'aposta pels esports urbans. Aquestes són les cinc novetats:

-Skate: fa uns anys, impensable que fos esport olímpic. Acostumat a veure els trucs dels especialistes a YouTube o als XGames, ara els tindrem a Tòquio en la modalitat de street i park.

Vista del parc urbà d'Ariake, on es disputarà l'skate (Kim Kyung Hoon/Reuters)

-Surf: aquest esport que es remunta als antics polinesis de Hawaii i Tahití i que va agafar volada als Estats Units a partir dels 60, esdevé olímpic. Es disputarà a l'oceà Pacífic, a 90 quilòmetres de la capital, buscant bones onades.

-Escalada esportiva: veurem en un rocòdrom del Parc Urbà d'Aomi els escaladors buscant la medalla en una combinada de tres modalitats: velocitat, búlder (escalada en bloc) i lead (dificultat).

-Bàsquet 3x3: el germà petit del 5 contra 5, el vendrem com un esport a part. Allunyat de la tàctica i amb un ritme frenètic, ha explotat globalment els últims anys. Ha obert el bàsquet a països amb poca tradició. Curiosament els Estats Units, on hi ha l'essència de l'esport, no ha classificat l'equip masculí.

-Karate: la seva federació internacional portava molts anys batallant per entrar en el programa olímpic. Havia de ser a Tòquio 2020, tractant-se d'una art marcial originària d'Okinawa.

Capítol a part mereix el retorn als Jocs del beisbol (masculí) i el softtbol (femení). Va començar sent esport d'exhibició, a Barcelona 92 va entrar oficialment al medaller, però va desaparèixer del programa el 2012 i el 2016. Tot i l'absència dels jugadors de les Grans Lligues dels Estats Units, el fet que al Japó sigui l'esport nacional, deu haver estat clau per al retorn.

42 seus

Hi haurà 42 seus que acolliran competició. Vuit són de nova construcció, com l'Estadi Olímpic, instaurat just on hi havia l'antic estadi dels Jocs del 1964. També el Centre Aquàtic, que veurem buit malgrat els 15.000 espectadors de capacitat. L'arquitectura de la majoria d'elles, una autèntica delícia, com no podia ser d'una altra manera. També s'han aprofitat instal·lacions que ja existien dels anteriors Jocs de Tòquio per a competicions de petit format, com el Gimnàs Metropolità -al costat a l'Estadi Olímpic- i que serà seu del tenis de taula.

Pista central del tenis (USA TODAY USPW/ Reuters)

El fet que a Tòquio hi hagi una immensa badia ha facilitat la ubicació d'esports a l'aire lliure tan espectaculars com el triatló o les aigües obertes. Això sí, les extremes condicions de calor i humitat a l'estiu han provocat que la marató i la marxa es desplacin més de mil quilòmetres al nord, a Sapporo. La vela -camp de regates d'Enoshima-, el surf -platja de Tsurigasaki-, el ciclisme -Shizuoka- i el beisbol/softbol -Yokohama i Fukushima- també surten de la capital. El futbol estarà molt repartit; n'hi haurà a Tòquio, però també a Sapporo, Saitama, Miyagi, Yokohama i Kashima.

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut