Futbol

La Guàrdia Civil deté el president de la Federació Espanyola de Futbol, Ángel María Villar

El president de la Federació Espanyola està acusat de diferents càrrecs en el marc d'una operació anticorrupció amb escorcolls a la seu de l'entitat. A més de Villar, el seu fill i dos executius més han estat detinguts

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimarts el president de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Ángel María Villar, i el seu fill Gorka per suposats delictes de corrupció entre particulars, falsedat, administració deslleial i apropiació indeguda. També s'ha detingut Juan Padrón, vicepresident econòmic de la RFEF i president de la Federació tinerfenya de futbol, i el secretari general d'aquest ens, Ramón Hernández.  

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha iniciat aquest dimarts una operació anticorrupció que apunta directament a Villar, que hauria incorregut en tractes de favor amb diferents dirigents territorials a canvi d'assegurar la seva reelecció en el càrrec. També investiga la suposada desviació de recursos federatius a benefici tant de Villar com del seu fill, entre d'altres.  

La Guàrdia Civil preveu fins a una desena de detencions vinculades amb aquesta operació, en què s'han registrat les seus de diverses federacions territorials, com la de Las Palmas, la de València, la d'Andalusia, la de Melilla o la de Ceuta. La seu de la Federació Catalana (FCF) no ha estat escorcollada, però dos agents s'han presentat a la seu de la Mútua de futbolistes de Barcelona per requerir informació.  

Davant d'un fet de tal magnitud, de moment, totes les reaccions oficials, ja sigui per part de clubs com de personalitats relacionades amb el futbol espanyol, es decanten per mantenir la cautela i deixar que la justícia faci les investigacions per aclarir els fets. Tant la UEFA com la FIFA s'han alineat amb l'argument que "es tracta d'un assumpte intern" de la Federació Espanyola i que "de moment no emetran cap valoració fins que no hi hagi més elements a la llum pública".

Villar, exjugador de l'Athletic i advocat de formació, va accedir a la presidència de l'RFEF l'any 1988 i des d'aleshores s'havia mantingut en el càrrec després de ser reelegit en set ocasions. Tot i la longevitat del seu mandat, les sospites de corrupció han sigut una constant, especialment arran del cas FIFA, l'any 2015, que va acabar amb la detenció i/o inhabilitació d'alts càrrecs del màxim organisme.

De fet, Villar té una altra investigació oberta juntament amb altres càrrecs de la RFEF, que no han justificat el destí donat a una subvenció pública de 1,2 milions d'euros destinada a països pobres d'Àfrica i Centre-amèrica.

Pel que fa a Gorka Villar, que va ser secretari general de la Confederació Sud-americana de Futbol (Conmebol) fins al 2016, va ser acusat en el seu moment d'intentar extorsionar diversos equips sud-americans per aconseguir els seus drets de transmissió a baix preu. Va ser el responsable de campanya de l'última reelecció del seu pare, el passat mes de maig.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut