La fiscal general dels Estats Units, Loretta Lynch, en la compareixença a Washington (Reuters)
Futbol

La Fiscalia dels Estats Units anuncia setze noves acusacions en el cas FIFA, incloent-hi un expresident d'Hondures

La investigació assenyala dirigents de tot el continent americà i es fonamenta en el fet que el presumptes delictes econòmics es van cometre als EUA

Actualitzat

La fiscal general dels Estats Units, Loretta Lynch, ha anunciat noves acusacions de corrupció contra setze alts càrrecs i exdirectius de la FIFA, als quals responsabilitza de "segrestar" l'esport per enriquir-se durant 24 anys.

Entre els acusats figura l'expresident d'Hondures Rafael Callejas, que va governar el país centreamericà entre el 1990 i el 1994 i actualment exercia com a membre de la Comissió de Màrqueting i Televisió de l'organisme futbolístic, segons l'escrit d'acusació del govern nord-americà.

Entre els acusats també destaca el secretari general de la federació nacional de futbol de Guatemala, Héctor Trujillo, jutge del Tribunal Constitucional del país i que "treballava en la Justícia mentre sol·licitava suborns i venia la seva influència dins la FIFA", va sostenir Lynch en una roda de premsa a Washington.

"No contents de segrestar l'esport més popular del món durant dècades, amb guanys il·lícits, aquests acusats van tractar d'institucionalitzar la seva corrupció per assegurar-se que podien viure'n, no per al bé del joc, sinó per a l'enriquiment personal", va dir Lynch.

"El missatge d'aquest anunci ha de quedar clar per a tots els culpables que romanen a l'ombra amb l'esperança de defugir la nostra investigació. No us escapareu!", ha exclamat la funcionària.

La investigació per suborns, que arribarien als 200 milions de dòlars, inclou 92 càrrecs per delictes que van des del d'organització mafiosa i frau massiu fins a blanqueig de diners. Els acusats, dels quals vuit ja s'han declarat culpables, s'enfronten a un màxim de 20 anys de presó.

Els nous càrrecs assenyalen especialment directius de la FIFA a Costa Rica, el Salvador, Guatemala, Hondures, Nicaragua i Panamà. Entre els acusats hi ha els presidents de la Confederació Centreamericana de Futbol (Concacaf), l'hondureny Alfredo Hawit, i de la Confederació Sud-americana de Futbol (Conmebol), el paraguaià Juan Ángel Napout, detinguts aquest dijous a Zuric i a l'espera que els EUA en sol·licitin formalment l'extradició.

També han estat acusats el president de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF), Marco Polo del Nero, que va renunciar al càrrec com a membre del Comitè Executiu de la FIFA el passat 26 de novembre, i el seu antecessor al capdavant de l'entitat brasilera, Ricardo Teixeira.

La investigació també esquitxa el president de la Federació Equatoriana de Futbol (FEF), Luis Chiriboga, així com els argentins Eduardo Deluca i José Luis Meiszner, tots dos exsecretaris generals de la Conmebol. El president de la Federació Nacional de Futbol de Guatemala, Brayan Jiménez, també es troba entre els acusats que els EUA volen jutjar al seu territori.

Per acabar, s'hi afegeixen cinc expresidents: Ariel Alvarado (Panamà), Reynaldo Vasquez (Salvador), Rafael Salguero (Guatemala), Carlos Chávez (Bolívia) i Manuel Burga (Perú). I el tresorer de la Conmebol, Romer Osuna.

Per justificar les peticions d'extradició dels mandataris de la FIFA, Lynch va argumentar que les negociacions per intercanviar influències i diners il·lícits van tenir lloc als Estats Units i que, a més, els acusats van utilitzar els bancs de Wall Street per blanquejar els suborns.

Els suborns i comissions de la suposada xarxa de corrupció, fundada el 1991, van influir en el patrocini a la selecció del Brasil per part d'una important companyia nord-americana de roba esportiva, així com en les eleccions presidencials de la FIFA el 2011, segons els investigadors.

Les noves acusacions també es refereixen a intercanvis de favors per a la concessió a Sud-àfrica del Mundial 2010.

Aquestes noves imputacions gairebé doblen la macroinvestigació contra el màxim organisme del futbol mundial, que va rebre el primer cop el maig quan els EUA van formular càrrecs de corrupció públicament contra 14 persones, de les quals set van ser detingudes a Suïssa. Només dues van acceptar voluntàriament l'extradició: el nord-americà Jeffrey Webb i el brasiler José María Marín.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut