La Federació Espanyola de Bàsquet impedeix jugar una jugadora trans del Tordera
La FEB es regeix pel criteri de la FIBA i a hores d'ara no deixarà jugar a Martin (FCBQ)
Bàsquet

La Federació Espanyola de Bàsquet impedeix jugar a una jugadora trans del Tordera

Un buit legal deixa Kendall Martin sense fase d'ascens a la Lliga Femenina 2 que es disputarà a Màlaga fins al 28 de maig

Redacció Esport3Actualitzat

El CEEB Tordera, filial de l'Uni Girona, jugarà la fase d'ascens a la Lliga Femenina 2 (la tercera màxima categoria del bàsquet espanyol) i ho farà, si res no canvia, sense una de les seves millors jugadores, Kendall Martin, de 18 anys, a qui una contradicció legal impedeix jugar per ser trans.

El buit legal existent al bàsquet espanyol respecte a la situació dels esportistes transgènere li impedirà a Martin disputar la fase, tot i haver obtingut a l'octubre el DNI que certifica que és una dona després d'una transició de tres anys.

La diferència entre la Federació Catalana i l'Espanyola

Quan va culminar els tràmits burocràtics Martin va començar a competir amb el CEEB Tordera. Aquí no hi va haver cap problema. Va demanar la llicència a la Federació Catalana i la va tramitar. Només li va caldre presentar el nou DNI amb gènere femení, segons indica la Llei de l'Esport catalana.

Amb el seu equip va guanyar la Copa Catalana, cosa que li va donar el dret a disputar la fase d'ascens a la Lliga Femenina 2 i aquí van començar les traves: la Federació Espanyola va demanar consell a la Federació Internacional (FIBA) i el criteri del màxim organisme internacional va ser recomanar no inscriure-la en la competició nacional fins que no hi hagi una normativa al respecte.

La Federació Espanyola de Bàsquet impedeix jugar una jugadora trans del Tordera
Després de proclamar-se campiones de la Copa Catalunya amb el Tordera. Ara, els hi tocarà lluitar per l'ascens (CEEB Tordera / Instagram)

Durant la temporada, la jugadora ha disputat 15 partits, amb unes mitjanes de 22 minuts i 11 punts per matx. La negativa de la Federació Espanyola és un cop per a les aspiracions del Tordera, però el que més preocupa al club, és veure fora de l'equip una jugadora que ha fet els mateixos mèrits que les seves companyes per disputar aquesta fase d'ascens.

Des del CEEB Tordera ha recorregut davant el CSD la decisió, apel·lant a les noves lleis Trans i de l'Esport. De moment, l'escrit de denúncia es troba en fase de tramitació, i molt probablement no arribarà a temps perquè Kendall pugui incorporar-se a la disciplina de l'equip.

Les torderenques estan en el subgrup 2 corresponent a la seu d'El Palo, Màlaga, on disputaran 3 partits contra Distrito Olímpico, CB El Palo i Universidad Deusto Loiola Indautxu.

En cas d'ascens, el CEEB Tordera entraria a competir en una categoria nacional, per la qual cosa si tot seguís sense resolució, l'esportista tampoc podria començar la nova temporada al seu equip.

 

Anar al contingut