Atletisme

La cursa més llarga del món, la Transcendència Personal de Sry Chinmoy

Atletisme d'ultrafons i automeditació s'uneixen en una cursa de gairebé 5.000 quilòmetres que s'ha de completar en 52 dies. Cinc corredors prenen part en el repte gegantí creat el 1997 per Sri Chinmoy, mestre espiritual i ultrafondista

Xavier Bonastre i ThióActualitzat

Sri Chinmoy va ser un mestre espiritual nascut a Bangladesh el 1931 i mort a Nova York el 2007. Va ser el creador de la cursa més llarga del món: 3.100 milles (4.988 quilòmetres). Es disputa a Nova York des del 1997. La distància en milles fa referència a l'any de naixement del seu creador. El 2020, però, la prova s'ha hagut de traslladar a Salzburg, a Àustria, ja que la situació de la pandèmia a la ciutat dels gratacels a l'estiu --quan es disputa la cursa-- va aconsellar el canvi d'escenari i de dates.

 

Sry Chinmoy, mestre de la meditació, guia espiritual i corredor d'ultrafons, volia oferir als seus seguidors --entre els quals hi ha l'atleta Carl Lewis o el músic Carlos Santana-- un repte de superació personal que els permetés transcendir el cos portant-lo al límit amb un esforç físic al qual molt pocs s'atreveixen. El 1997 va crear la Cursa de la Transcendència Personal de Sry Chinmoy. Els 4.988 quilòmetres de què consta s'han de completar en un màxim de 52 dies, fet que suposa un esforç titànic. Es disputa fent 5.649 voltes a un parc de Queen's, a Nova York.

Aquest 2020, la cursa va començar el 13 de setembre i es corre en un parc de Salzburg durant gairebé dos mesos. Enguany hi prenen part tan sols 5 corredors --cap dona--, que per aconseguir l'objectiu han de completar una mitjana de més de dues maratons diàries; en concret, gairebé 96 quilòmetres per dia. El parc s'obre a les 6 del matí i es tanca a les 12 de la nit. La feina que fan els voluntaris és vital en una cursa d'aquestes característiques. Els participants necessiten el màxim suport no només en forma d'avituallament, sinó també en suport psicològic per superar aquest repte gegantí. En aquest sentit, l'automeditació proposada per Sri Chinmoy pren un protagonisme essencial.

 

Després de 18 dies de cursa, la lidera l'italià Andrea Mercato, tot i ser debutant en aquest repte. Els altres participants són l'irlandès Nirbhasa Magee --que l'ha completat 3 cops--, l'austríac Ushika Muckenhumer --que l'ha acabada un cop--, l'eslovac Ananda-Lahari Zuskin --que l'ha corregut 6 cops-- i el txec Milan Javornicky, també debutant. En 23 anys de cursa, escassament 50 corredors l'han pogut acabar.

 

El gran dominador de la Cursa de la Transcendència Personal de Sry Chinmoy és el finlandès Asphrihanal Aalto, que l'ha guanyada nou vegades. A més, té el rècord absolut, en haver-la completat, el 2015, en 40 dies, 9 hores, 6 minuts i 21 segons. En la categoria femenina, la nord-americana Suprabha Beckjord va guanyar les 13 primeres edicions. El rècord femení, però, el té l'eslovaca Kaneenika Janakova, que la va acabar en 48 dies, 14 hores, 24 minuts i 10 segons.

Dades i xifres de vertigen que mantenen viu l'esperit del creador de la cursa. Sry Chinmoy va morir d'un infart l'11 d'octubre del 2007, amb 76 anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut