Imatge d'arxiu dels jugadors de l'ICL Manresa (Foto: @basquetmanresa)
Imatge d'arxiu dels jugadors de l'ICL Manresa (Foto: @basquetmanresa)
Bàsquet

La Comissió Nacional de Mercats multa l'ACB amb 400.000 euros pel seu sistema d'ascensos

La CNMC considera il·legal el sistema que l'ACB ha establert per regular els ascensos de clubs. Un clar missatge a l'Associació de Clubs perquè modifiqui la seva normativa

Actualitzat

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha imposat a l'Associació de Clubs de Bàsquet (ACB) una multa de 400.000 euros per "imposar condicions econòmiques desproporcionades i discriminatòries per a l'ascens d'altres clubs". Segons la CNMC, l'ACB va imposar, a partir del 1991, una sèrie de condicions econòmiques i administratives desproporcionades als clubs de bàsquet de la LEB Or que havien guanyat l'ascens per mèrits esportius sense haver estat amb anterioritat membres de l'Associació de Clubs.

La CNMC afirma en el seu dictamen que l'establiment d'un cànon d'entrada i d'un Fons d'Ascensos i Descensos "ha impedit l'ascens a diversos clubs a la Lliga ACB i han distorsionat la capacitat d'altres clubs acabats d'ascendir", ja que "han hagut de fer esforços financers molt importants, sortint amb desavantatge a l'hora d'afrontar fitxatges de jugadors i altres despeses i inversions". Aquest sistema també hauria afavorit clubs de l'ACB que haurien hagut de perdre la categoria, però que la van mantenir davant de la impossibilitat dels equips de la LEB Or de complir els requisits de l'ascens.

La Comissió critica durament el cànon d'entrada, que defineix com "un mecanisme d'expropiació de part dels ingressos futurs dels equips, ja que es reparteix entre els membres de l'ACB, només els beneficia a ells i no suposa un millor funcionament de la competició". Defineix aquest concepte com innecessari, desproporcionat. L'ACB pot recórrer aquesta sanció per la via contenciosa-administrativa davant l'Audiència Nacional. Té 2 mesos, a partir del dia de la seva notificació, per fer-ho.

En tot cas, és un clar senyal a l'Associació de Clubs perquè modifiqui una normativa que en les últimes temporades ha beneficiat en més d'una ocasió l'ICL Manresa, el club que ara mateix ocupa l'últim lloc de la classificació i que podria ser un dels afectats si la modificació es produeix amb celeritat. El Divina Seguros Joventut, un altre dels equips immersos en la lluita per evitar el descens aquesta temporada, també podria patir les consequències d'un canvi ràpid de la normativa.

Anar al contingut