Kaden Groves celebra la seva victòria d'etapa.
Kaden Groves celebra la seva victòria d'etapa. (Foto: EFE)
Volta a Catalunya

Kaden Groves guanya a Perpinyà i Simon Yates es deixa mig minut en una caiguda

El Bike Exchange suma la segona etapa i Hvideberg és el nou líder per les bonificacions

Jordi Sunyer CapellaActualitzat

Que el Bike Exchange podia recollir el testimoni de l'Ineos com l'equip dominador de la Volta era una previsió estesa entre els especialistes, però segurament l'equip australià no esperava que aquest domini l'exercís amb dues victòries d'etapa, però amb el seu candidat a la victòria final masegat. En un esprint preparat pel fins avui líder, Michael Matthews, Kaden Groves s'ha imposat a l'alemany Phil Bauhaus, però, quinze quilòmetres abans, Simon Yates ha caigut en topar amb una illeta en un gir a la dreta. Yates ha empès tant com ha pogut però ha acabat entrant mig minut després del vencedor, just abans de les dues etapes de muntanya que han de decidir la cursa.

Tres ciclistes han protagonitzat l'escapada del dia, entre ells, l'olotí Adrià Moreno Sala (Burgos BH), el segon garrotxí protagonista d'una fuga després que ahir també s'hi trobés el seu amic i company d'equip Àlex Molenaar. Han arribat a tenir fins a gairebé cinc minuts d'avantatge sobre el gran grup, i de fet, el noruec Jonas Hvideberg (Team DSM) s'ha beneficiat de les bonificacions per esdevenir el nou líder de la Volta. Però, a partir de la penúltima pujada de la jornada (el coll del Frare, de tercera categoria), el Bahrein ha començat a estirar el pilot de forma implacable. L'equip persa ha perdut Sonny Colbrelli i també Jack Haig, que no ha pres la sortida a l'escala per una indisposició, però tenia un clar candidat a la victòria a l'esprint en Phil Bauhaus.

Els tres escapats d'avui, amb Hvideberg al davant, passen per l'esprint intermedi de Llançà (@VoltaCatalunya)

El gran grup es mantenia sencer tot i el vent del sud-est que ha acompanyat els ciclistes a la costa empordanesa, però en l'ascens del coll dels Belitres, l'empenta del Bahrein i un parell d'enganxades han provocat una primera selecció, que ha deixat enrere alguns homes importants com Iván Ramiro Sosa (Movistar) i Richie Porte (INEOS), que ha evidenciat problemes físics i ha acabat abandonant quan encara faltaven una cinquantena de quilòmetres per al final d'etapa. I just en el descens cap a Banyuls, s'ha produït una esgarrifosa caiguda en un revolt que ha acabat amb el danès Mattias Jensen, cap de files del Trek-Segafredo, precipitant-se per un terraplè. Jensen s'ha pogut reincorporar, igual que els catalans Marc Soler i Roger Adrià, que també s'hi han vist involucrats.

Mattias Jensen intenta sortir del terraplè en què s'ha precipitat a la baixada cap a Banyuls (@VoltaCatalunya)

Un cop el grup ha esperat i ha recuperat tots els seus integrants, la diferència dels escapats s'ha anat reduint progressivament i s'han acabat veient engolits pel pilot a una trentena de quilòmetres de Perpinyà. Però el final tampoc ha estat tranquil. A la plana rossellonesa, el vent sí que ha afectat el gran grup i ha provocat talls; i, per acabar-ho de rematar, Simon Yates (Bike Exchange), un dels grans favorits a la victòria final, s'ha menjat una illeta en un gir i s'ha despenjat, de manera que els seus companys d'equip l'han hagut d'esperar per tornar-lo al grup. Els equips dels esprínters no han perdonat i, el dia abans de la primera etapa de muntanya, Yates s'ha deixat trenta-dos segons.

Simon Yates (esquerra) cau a setze quilòmetres de l'arribada a Perpinyà (@VoltaCatalunya)

L'esprint a Perpinyà ha estat disputadíssim fins a l'últim centímetre; Phil Bauhaus ha accelerat faltant poc més de cent metres i es perfilava com a vencedor, però l'alemany ha acabat fent curt i l'australià Kaden Groves (Bike Exchange) ha comptat amb l'ajuda inestimable del seu company d'equip i líder de la Volta, Michael Matthews, per acabar emportant-se l'etapa a l'últim moment. Tarda agredolça, així, per a l'equip oceànic; dues victòries en dues etapes a la Volta, però amb Yates tocat de cara a les etapes decisives de la ronda catalana.

ARXIVAT A:
La Volta
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut