Justin Fashanu en una imatge d'arxiu de quan era jugador del Norwich (Reuters)
Futbol

Justin Fashanu, primer futbolista que va declarar obertament la seva homosexualitat, entra al Saló de la Fama

Fashanu, que va revelar la seva condició sexual el 1990, es va suïcidar 8 anys després

Actualitzat
Justin Fashanu, el primer jugador professional anglès que va proclamar públicament la seva homosexualita, l'any 1990, ha estat inclòs entre les grans glòries del futbol anglès al museu del Saló de la Fama. Fashanu, que dimecres hauria fet 59 anys, es va suïcidar vuit anys després de la seva confessió.

Rebut com una gran promesa ja des de molt jove, Justin Fashanu va destacar amb el Norwich i es va guanyar l'any 1980 el traspàs al Nottingham Forest, aleshores campió d'Europa, per 1 milió de lliures esterlines, una xifra gens menyspreable en aquell moment per a un jugador jove i de raça negra. Però mai no es va acabar d'acoblar a l'estil de Brian Clough i a partir d'aleshores la seva carrera va ser una peregrinació per gairebé una vintena de clubs, sense acabar de trobar el seu lloc.

Amal Fashanu, neboda de Justin i filla del també exjugador John Fashanu, ha estat l'encarregada de representar el finat en la cerimònia. "La gent acostuma a oblidar el seu talent perquè era gai. Aquest gest va ser important i va  ser un gran pas endavant per a la seva memòria i per la igualtat", ha manifestat Amal Fashanu, que presideix la Fundació Justin Fashanu, que lluita contra l'homofòbia, el racisme i els trastorns mentals en l'entorn del futbol.

El Saló de la Fama del futbol anglès compta amb més de 150 jugadors, jugadores o entrenadors escollits, majoritàriament britànics, i té la seu al Museu Nacional del Futbol de Manchester.

Amal Fashanu, neboda del futbolista, ha representat el jugador en la cerimònia
Anar al contingut