Barça

Josep Maria Bartomeu afronta els sis anys de mandat com a nou president del Barça amb reptes importants per resoldre

El nou president electe del club blaugrana haurà de resoldre temes que marcaran el seu mandat, com el futur de l'Espai Barça, el patrocini de Qatar i la resolució judicial del "cas Neymar"

Vicenç PradosActualitzat

Després de guanyar les eleccions per golejada, Josep Maria Bartomeu afronta els sis anys de mandat a la presidència del FC Barcelona amb reptes i deures pendents. Entre els temes més destacats, hi ha el futur de l'Espai Barça, el patrocini de Qatar a la samarreta blaugrana, la resolució judicial del "cas Neymar" i la recuperació de pes davant de la FIFA i la UEFA.

- ESPAI BARÇA
L'anomenat Espai Barça és el gran repte que haurà d'afrontar la junta directiva en el nou mandat. La reurbanització del Camp Nou i el seu entorn, amb la construcció d'un nou Palau Blaugrana, un auditori i diferents instal·lacions esportives, pretén fer un canvi total d'imatge a l'anomenada "illa del Camp Nou", més de 40.000 metres quadrats que implicarien una inversió de 600 milions d'euros. L'any passat, els socis del Barça ho van aprovar en referèndum, i l'any que ve haurien de començar ja les obres. El punt més discutit del projecte és que, per poder afrontar la financiació, s'acceptaria un canvi de nom de l'estadi en funció del que demanés el patrocinador. Els socis compromissaris, però, tindrien l'última paraula a l'hora d'aprovar o no el canvi de nom.

- PATROCINI DE QATAR
El 30 de juny del 2016 s'acaba el contracte de patrocini que el Barça té lligat amb el grup Qatar Sports Investment. Des del mes passat, el Barça i el grup qatarí han previst allargar la relació comercial fins al 2019, un acord que estava pendent del resultat de les eleccions. Amb aquesta negociació, el Barça contemplava doblar els ingressos per publicitat a la samarreta -actualment, aquesta temporada, de 33 milions- i acostar-se a clubs com el Manchester United, el més ben pagat amb seixanta milions per temporada. Com en el cas de l'Espai Barça, els socis compromissaris també tindran l'última paraula sobre el nom que lluirà la samarreta del Barça. I també d'aquí a poc temps, el 2018, s'acabarà el compromís del club amb la firma de roba esportiva que fabrica les equipacions. Els 54 milions que rep el club per temporada queden molt lluny dels 94 milions anuals que rep el Manchester United d'una de les empreses competidores.

- EL BARÇA, ALS JUTJATS
La imatge institucional del Barça ha quedat molt malmesa l'última temporada. Hisenda ha posat l'ull a Can Barça. Leo Messi no ha pogut evitar anar a judici, ja que tant a ell com al seu pare se'ls acusa de frau fiscal. Però el que afecta directament el club és la contractació de Neymar. El club està imputat i, a més, per la via penal, fins al punt que ara mateix la fiscalia demana set anys i sis mesos de presó per a l'expresident Sandro Rosell, dos anys i tres mesos per a Josep Maria Bartomeu i una multa per al Barça per un presumpte delicte fiscal. El club manté que és innocent, però la imatge dels tribunals és una taca que no s'acaba d'esborrar. I tot està encara pendent de les resolucions judicials.

- RENOVACIÓ DE LA PLANTILLA
Esportivament, el repte de millorar l'equip del triplet és el que està més perfilat. Aleix Vidal i Arda Turan són fitxatges que arriben per lluitar, a partir del gener, per un lloc de titular. Falta saber què passa amb Pogba. Econòmicament, el Barça pot afrontar el seu fitxatge, però el jugador francès, a diferència de Vidal i Turan, no vol estar-se sense jugar fins al gener. La sanció de la FIFA, en aquest cas, pot jugar un paper clau. Les sortides de Xavi, Deulofeu i Montoya poden no ser les úniques. I és que jugadors com Pedro o Bartra, que han decidit quedar-se, tenen mercat, i sempre hi ha sorpreses d'última hora. On no s'esperen sorpreses, sinó només la signatura, és en l'acord de renovació de Neymar, ja emparaulat i que allargaria el vincle del jugador amb el club fins al 2020.

- FUTBOL BASE
La feina més feixuga es presenta en el futbol base. Amb el filial baixat de categoria, la reorganització tècnica dels equips inferiors no serà gens fàcil. I aconseguir nous jugadors que puguin arribar a dalt, tampoc. Caldrà temps i paciència per tornar a trobar una altra fornada de qualitat suficient per jugar al primer equip.

- PES A LA UEFA I LA FIFA
Als despatxos, el Barça ha perdut pes en els últims anys en el mapa internacional. L'últim expedient de la UEFA per la presència d'estelades en la final de la Champions a Berlín demostra que el Barça no obté, en l'àmbit institucional, el respecte que sí que s'ha guanyat en el terreny de joc. La FIFA tampoc va tenir miraments amb el club blaugrana quan el va sancionar sense poder fitxar fins al gener. En tots dos casos s'ha trobat a faltar un representant amb més pes i renom a nivell mundial, capaç de solucionar els problemes sense haver d'arribar a les últimes conseqüències.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut