Breaking

Johnny Fox i Ana Furia, dos catalans que triomfen al break-dance, la dansa urbana que serà olímpica

El b-boy i la b-girl catalans, vigents campions d'Espanya, participen aquest cap de setmana al Mundial de París

Sebas GuimActualitzat

Tot i que hi va haver moltes crítiques dels sectors més conservadors de l'olimpisme, no hi ha marxa enrere: el break-dance (o breaking) serà present als Jocs de París 24. El Comitè Olímpic Internacional té clar que vol captivar els joves d'arreu del món i per fer-ho ha inclòs nous esports en el moviment olímpic (breaking, escalada, surf i skateboard). En el cas del breaking, els seus practicants estan decidits a aprofitar l'oportunitat per demostrar que els estereotips que l'acompanyen són del tot injustos.

Jonatan Caballero (Johnny Fox), de Sant Joan Despí, és fill d'un dels pioners practicants del primer boom del break-dance, pels volts dels anys 80. En tot aquest temps la disciplina ha evolucionat. Ara s'entrenen 5 hores cada dia, segueixen les pautes de nutricionistes i tenen equip de recuperadors, com qualsevol altre esportista d'elit.

Johnny Fox: "M'agradaria que els estereotips quedessin al marge. No m'agrada que diguin que som delinqüents o que consumim segons quines substàncies..."

Ana María Ortega (Ana Furia), nascuda a Masquefa, s'ha traslladat a viure a Madrid per entrenar-se a les instal·lacions del CSD. Se'n va guanyar el dret amb el triomf a l'últim Campionat d'Espanya de breaking, una victòria que ara, a més, li ha permès participar als Mundials de París, que es fan aquest cap de setmana. Tot i que fins ara han competit en circuits alternatius, la inclusió en els Jocs Olímpics els obre noves portes.

Ana Furia: "És una gran oportunitat, a una cosa que per a mi ja tenia un gran valor, però que ara és més global."

Johnny Fox: "Nosaltres no hem nascut ni hem crescut amb això, així que per a mi és una plataforma més, una porta més que s'obre cap a noves oportunitats."

En el breaking es valoren l'originalitat  i la dificultat dels moviments i acrobàcies que fan els b-boys i les b-girls. El repertori de cadascun d'ells ha de ser tan ampli com batalles (eliminatòries) estigui disposat a afrontar.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut