Natació artística

Ensurt al Mundial de natació: Andrea Fuentes rescata la nedadora Anita Alvarez

La catalana salva la vida a la nedadora dels Estats Units, que s'havia desmaiat a l'aigua durant la coreografia del solo lliure

Redacció Esport3Actualitzat

La final del solo lliure de natació artística ha viscut un moment dramàtic durant la coreografia dels Estats Units, equip entrenat per la catalana Andrea Fuentes.

La solista Anita Alvarez ha tingut un desmai dins de l'aigua, per la qual cosa la mateixa Fuentes ràpidament ha saltat a la piscina, vestida de carrer, per treure la nedadora de l'aigua. Les assistències mèdiques l'han portat al centre mèdic annex a la piscina, davant l'aplaudiment dels espectadors. En acabar la competició, l'equip dels EUA ha confirmat que Alvarez ja es troba bé.

La intervenció de Fuentes ha estat fonamental per evitar una situació pitjor. La catalana és la nedadora més llorejada de la història de la natació estatal, guanyadora de tres plates i un bronze als Jocs Olímpics, 13 medalles mundialistes i 11 medalles en campionats d'Europa absoluts. Durant anys va formar parella amb Gemma Mengual i després de la retirada de les piscines, el 2013, ha entrenat diversos esportistes, entre els quals Anita Alvarez, a qui aquest dimecres ha salvat la vida.

Anita Alvarez rebent assistència mèdica a la mateixa piscina (Lisa Leutneur/Reuters)

Unes hores més tard, Fuentes ha explicat que aquesta no és la primera vegada que la seva pupil·la té un episodi semblant.

"He vist que els socorristes no es llançaven a l'aigua perquè estaven paralitzats. Jo els cridava des de l'altra punta que es tiressin a l'aigua ràpid. He vist que es quedaven parats i m'he llançat a l'aigua directa cap a ella. Veia com s'anava enfonsant i nedava tan ràpid com podia. He fet l'apnea més ràpida de la meva vida, més que no pas quan em preparava per als Jocs Olímpics."

La catalana, però, no s'ha quedat aquí i ha relatat el moment encara més angoixant quan el socorrista no ha fet bé la seva feina.

"Veia que no respirava i tenia la mandíbula tancada i superdura. Li he donat dues bufetades i li he cridat: 'Anita, respira!' I no respirava. Als primers auxilis t'ensenyen que quan algú no respira cal posar-lo de costat, i el socorrista no ha fet bé la feina. Entenc que jo soc una esportista olímpica i que puc nedar més de pressa. Ell volia fer la seva feina, però jo volia treure-la com més aviat millor i ell pesava massa. Al cap de dos minuts és quan ha començat a respirar."

Les queixes de l'entrenadora també s'han estès als serveis mèdics del Mundial, però l'ensurt s'ha acabat quan Anita Alvarez ha recuperat la consciència.

 

Iris Tió, sisena

Iris Tió ha confirmat el seu enorme futur amb una meritòria sisena plaça en la final de solo lliure dels Mundials de Budapest.

Tió ha interpretat una coreografia especial, amb una música en què ha participat la seva mare, que ha compost les parts de violí del tema de Florence & The Machine titulat "You've got the love".

 

Malgrat quedar lluny de les medalles, Tió, de 19 anys, ha demostrat l'enorme futur que l'espera amb un exercici emocionant. En el seu debut com a solista en una cita mundial ha deixat clara la seva capacitat per transmetre emocions a l'aigua. Els jutges ho han tingut en compte i han valorat especialment la impressió artística de l'exercici.

Iris Tió, sisena del món a la final de solo lliure
Meritòria sisena plaça d'Iris Tió a la final de solo lliure dels Mundials de Budapest (@iristiocasas)

Tió ha millorat la seva nota en relació amb l'obtinguda a la ronda preliminar, tot i que els 89,700 punts aconseguits han estat insuficients per lluitar per les medalles.

La japonesa Inui, que ja es va penjar l'or a la final de la rutina tècnica, s'ha proclamat campiona del món

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut