Barça

Històries del Barça a Praga

Les visites del Barça a la capital txeca han generat fets tan inusuals com un doblet de Clos i un altre de Gabri, un aterratge d'emergència o el naixement del concepte "entorn"

Jordi SunyerActualitzat

El Barça ha jugat, fins ara, contra quatre equips de l'actual República Txeca, però només dos són de Praga: el Dukla i l'Sparta. Contra el Viktoria Pilsen, últim rival txec, va jugar a l'Eden Park, on jugarà aquest dimecres, si bé el rival no és originari de la capital.

La primera visita del Barça a Praga va ser en la primera ronda de la Recopa del 1982. L'equip blaugrana, dirigit per Udo Lattek, va perdre (1-0) amb el Dukla, amb un autogol d'Antonio Olmo, però va remuntar a la tornada (4-0).

El Barça de Venables va tornar a Praga en el camí de la Copa d'Europa del 1986, la de la final de Sevilla. Al vell estadi Letná, els blaugranes, aquest cop de blau cel, van veure com Vlastimir Calta va avançar l'Sparta. Però aquell dia, Paco Clos va fer una de les seves millors actuacions com a barcelonista. El mataroní va marcar, a la segona part, els dos gols que van donar la victòria al Barça (1-2) i que acabarien sent decisius per a l'eliminatòria, ja que a la tornada els de Venables van perdre 0-1 i van passar, només, gràcies al valor doble dels gols en camp contrari.

Dormint a l'aeroport

Aquell viatge, però, va estar marcat per l'ensurt en el vol de tornada. El Barça volava en un Convair Coronado de la companyia espanyola Spantax. L'empresa tenia greus dificultats econòmiques i aquest model d'avió, que havia tingut diverses incidències greus, ja era obsolet per l'època. A l'aeronau que transportava el Barça se li va espatllar un dels motors i va haver de fer un aterratge d'emergència a l'aeroport de Ginebra. Curiosament, el comandant que va intentar ajudar en les tasques de reparació es deia, de cognom, Valverde. L'aparell no es va poder arreglar i, a l'espera que vingués un altre avió des d'Espanya, jugadors, tècnics i directius del Barça van haver de dormir ajaguts a les sales d'espera de l'aeroport de Ginebra, en una imatge impactant fins i tot per l'època.

La següent visita del Barça a Praga també va ser moguda, però no per qüestions tècniques. A l'equip de Johan Cruyff li calia un punt per classificar-se per a la final de Wembley, però va perdre per 1 a 0, amb gol de Horst Siegl. Després de la derrota, Cruyff va utilitzar per primer cop la paraula "entorn" i va criticar durament l'organització del club.

Tot i les polèmiques, cada cop que el Barça havia visitat Praga s'havia acabat classificant per a una final europea. La tendència es va trencar l'any 2000. El Barça va guanyar l'Sparta en la segona fase de grups de la Champions, malgrat que es van avançar els txecs amb un gol de Svoboda en el primer temps; però, a la segona part, dos gols de Gabri van servir per capgirar el partit. Aquell any, el Barça abandonaria la Champions a les semifinals; però, de nou, visitant Praga, havia encaixat primer. Passarà el mateix contra l'Slavia?

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut